Sudbine

"KAKO DA UZMEM, PA MUČILI SE DA ZARADE?" Djed Zlatko dva puta nalazio velike količine novca i vraćao

Zlatku Andri (72) iz Bjelovara ni u jednom trenutku nije palo na pamet da uzme novac koji je u ponedjeljak ujutro ispao nekome iz džepa na bjelovarskoj pijaci.

"KAKO DA UZMEM, PA MUČILI SE DA ZARADE?" Djed Zlatko dva puta nalazio velike količine novca i vraćao
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vidio je razbacane novčanice po podu i u prvi tren pomislio kako je riječ o lažnom novcu. “Što ne pokupite taj novac”, pitala ga je jedna prodavačica. “Pa nije moj”, jednostavno je Zlatko, sagnuo se i podigao novac s poda, piše Mojportal.hr.

Zamolio je tu ženu da mu ga pomogne da prebroji novac kako bi posvjedočila da nije uzeo ni paru, sjeo je na svoj bicikl, odvezao se do policijske stanice i dao im novac. Zlatku ovo prvi put da je našao neki novac i vratio ga. Prije godinu i po kod jedno poznato marketa pronašao je pozamašnu svotu novca i predao je policiji.

– Novac nije najvažnija stvar na svijetu. Osim rođenja sinova i unučadi, najveća mi je radost u životu bila osmijeh jedne žene. Živjela je u jednoj sobici 4×4 metra i ja sam joj pomogao da adaptira stan jer zbog svoje male penzije ona to nije mogla – kaže ovaj penzioner koji je davnih dana shvatio kako je u životu ipak najvažnije angažovati se za druge.

Zlatko je početkom 70-ih godina prošlog vijeka otišao u Njemačku gdje je dobio posao u Mercedesu. Dvanaest godina kasnije vratio se u Bjelovar.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Puno sam tamo radio kako bi svojoj porodici osigurao pristojan život. Kad sam se vratio, bio sam potpuno izgubljen. Nikako nisam mogao da se uklopim. Nisam visio po birtijama pa nikome nisam bio zanimljiv. Posao je tada bilo teško dobiti ako nisi bio podoban. Obolio sam, završio u bolnici. Četiri puta sam gledao smrti u oči. I onda sam shvatio da nešto moram da promijenim – kaže ovaj čovjek.

Zlatko svaki dan obilazi grad na njegovom starom biciklu “Rog” kojeg je dobio od njemu potpuno nepoznatog čovjeka u Međugorju. U posljednje dvije i po godine je, tvrdi, s njim prešao gotovo 20.000 kilometara.

– Kad sam radio u Njemačkoj rekli su mi da auto u jednom danu potroši kiseonika koliko čovjek u osam dana. Tako sam se ja odlučio na bicikliranje. Nakon što cijeli dan jurim biciklom od porodice do porodice kojima treba pomoć, naveče stavim masku na lice i prošetam. Ne dam se ja, radiću dok me ruke i noge budu služile. Puno čitam. Zanima me Egiptologija, sve o Inkama, planinama, rekama, životinjama…

Zlatko na kraju kaže da se iskreno nada da će se policiji javiti osoba koja je izgubila novac.

– Ipak je neko podbočio svoja leđa da to zaradi – zaključuje čika Zlatko. Ipak, policiji se ta osoba još nije javila, piše Mojportal.hr.