Sudbine

KAKO JE PAS CURICI ULJEPŠAO ŽIVOT Sašini roditelji su saznali strašnu vijest, a onda su pred vratima ugledali OSKARA

Priča o djevojčici Saši iz Kraljeva počinje kada je Saša imala samo šest mjeseci.

KAKO JE PAS CURICI ULJEPŠAO ŽIVOT Sašini roditelji su saznali strašnu vijest, a onda su pred vratima ugledali OSKARA
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Nažalost, tada joj je dijagnostikovan maligni tumor neuroblastom, koji je nagnječio nerve uz kičmenu moždinu, zbog čega je od struka nadole ostala paralizovana.

Nije mogla da pomjera noge, ni da samostalno obavlja veliku i malu nuždu. Nakon pet mjeseci konstantnog bolničkog liječenja, ljekari su Sašu otpustili kući da bi sa svojom porodicom proslavila prvi rođendan. Ali roditeljima su saopštili da Saša nikada neće hodati.

Po povratku kući, sutradan ujutru, ugledali su psa Oskara kako stoji pred ulaznim vratima. Oskar je pas Sašine bake i deke, koji žive tri kilometara od njih i nikada nije sam dolazio do Sašine kuće. Sve do tog jutra!

On je, očigledno, došao da sačeka Sašu, da je vidi i posjeti. Kao da je znao da joj je potreban! Sam je došetao do njene kuće, iako nikada ranije nije prelazio tu relaciju sam. Jednostavno je stao ispred vrata i čekao da se otvore, piše Blic.

Zatim je ušao i uputio se pravo ka Saši. Narednih dana, kad god bi ga vratili kući, on bi se iznova sam vraćao. Unosio je neku divnu energiju kad god je dolazio; ali, sada se posebno izdvajao njegov odnos sa Sašom. Nježan, prijateljski, sa puno ljubavi. Borba za Sašino zdravlje se, naravno, i dalje sve vrijeme vodila. Niko nije želio da prihvati ono što je rečeno, već su vjerovali u čudo!

Pročitajte još

A onda, nakon intenzivne fizikalne terapije i upornosti, Saša je ipak stala na noge. Zamislite tu radost!

Danas su nerazdvojni

Međutim, uporedo sa tim nevjerovatnim razvojem događaja, Oskara je udario auto. Bila mu je slomljena karlica, a kako mu je udar oštetio kičmu, nije mogao da pomera zadnje noge, niti je osećao zadnji dio tijela. Taman što je porodica malo predahnula nakon nemilih događaja, došao je novi šok za sve ukućane: veterinar je predložio da Oskara uspavaju, jer su prognoze za oporavak bile izuzetno male. No, Sašinoj porodici takva mogućnost nije bila ni na kraj pameti! Strpljivo su njegovali Oskara, pomagali mu da obavlja nuždu, nosili, kupali, vodili na terapije i jasno rekli – odustajanje nije opcija.

Zahvaljujući jednom kontaktu u Beogradu, Oskarov rentgen snimak je stigao u veterinarsku kliniku. Tako su se čuli sa veterinarom Milanom Stefanovićem koji je, kada je čuo cijlu priču, prihvatio da liječi Oskara bez naknade. Oskar je zatim otputovao u Beograd u odlučnu borbu za život. Poslije operacije, usljedila je fizikalna terapija i vežbe, ali Oskar je bio uporan da ponovo prohoda. I jednog dana je uspio – stao je na noge! Baš kao i Saša.

Vratio se svojoj kući i to je bilo još jedno čudo.

Saša i Oskar su nerazdvojni prijatelji. On brine o njoj i pridržava je tijelom da ne padne. Strpljiv je i pažljiv. A ona je sigurna i hrabra, jer je on tu. Dva  borca, čija je uzajamna ljubav naprosto čarobna. Prijateljstvo je, zaista, jedna duša koja živi u dva tijela (Aristotel).

Sašina borba i dalje traje i ulaže se mnogo napora u Sašin dalji oporavak, ali sve je lakše uz njenog čuvara Oskara.

Kako da pomognete

Saša je primila šest ciklusa hemioterapije na hematoonkološkom odeljenju UDK Tiršova i sada se nalazi na programu praćenja, jer se tumor smanjio, ali se ne može operisati zbog svoje lokalizacije. U toku je druga faza liječenja, a to je rehabilitacija. Sašine nogice se polako oporavljaju, iako je rečeno da nema mnogo izgleda za boljitak, ova hrabra devojčica je za kratko vreme postigla sjajne rezultate. Njena porodica čvrsto veruje da Saša može hodati i zato im je potrebna pomoć za rehabilitaciju u inostranim centrima.

Za pomoć Saši upišite 510 i pošaljite SMS na 3030. Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun. Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human510 i pošaljimo SMS na 455. Uplatom na dinarski račun: 160-511829-02. Uplatom na devizni račun: 00-540-0002807.2. IBAN: RS35160005400002807277. SWIFT/BIC: DBDBRSBG.