Sudbine

KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se vjenčali (VIDEO)

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 20. oktobra 2013. godine u 89. godini života. Uprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se mjeri Jovanka miješala u državnu politiku.

KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se vjenčali (VIDEO)
FOTO: YU 0 LAKI / JUGOSLOVENSKI PARTIZANI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nikad nije iznijela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, ali je do smrti tvrdila da je Tita voljela uvijek i svim srcem.

Ljubav koja se tragično završila razdvajanjem, a poslije i Titovom smrću, ostavila je dubok trag na Jovanku koja se nakon smrti svog supruga povukla iz javnosti.

U biografijama Jovanke i Tita, “S Titom” Blaže Mandića i “Jovanka Broz Titova suvladarka” Aleksandra Matunovića, do u detalje je opisan njihov odnos, ali i prosidba i početak braka. Matunović je bio Titov lični doktor, a Mandić blizak Titov savjetnik kojem se često i sama Jovanka povjeravala.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamijenila Davorjanku Paunović Zdenku na mjestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno vjenčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primjerenom odijevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htjela da naslijedi Tita. Njemu je opisala i svoje osjećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla mu je Jovanka.

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću –  ovo su riječi kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena, prenosi Mondo.rs.

Prihvati notifikacije