Gradovi

Kako je u Prijedoru PROPALO 1.300 DOZA VAKCINA: Nadležni ne vide svoju odgovornost, za sve im je kriva "viša sila"

Dom zdravlja u Prijedoru nije imao električnu energiju sat i 14 minuta zbog čega za to vrijeme nisu radili frižideri u kojima su čuvane vakcine za revakcinaciju starijih od 65 godina.

Kako je u Prijedoru PROPALO 1.300 DOZA VAKCINA: Nadležni ne vide svoju odgovornost, za sve im je kriva "viša sila"
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Kako Srpskainfo saznaje, električne energije zbog kvara na trafo-stanici nije bilo u centralnom dijelu Prijedora, u kojem je smješten i centralni objekat Doma zdravlja.

– To je kvar koji se ne može predvidjeti. Struje zbog toga nije imao ni Dom zdravlja od 04.55 do 06.10 juče ujutru. Niko od snabdjevača električnom energijom ne može da garantuje da će električne energije biti u svakom momentu. Može da dođe do prekida i kvara zbog udara groma. Zato je bitno da institucije, kojima je potrebno da u svakom momentu imaju električnu energiju, takođe imaju i agregatsko postrojenje ili nešto slično kao alternativu u slučaju nestanka struje – pojašnjava naš sagovornik.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Inače, vakcine se čuvaju u frižiderima u centralnom objektu Doma zdravlja u Prijedoru. Potom se one u manjim frižiderima prevoze do obližnjeg objekta Doma zdravlja na Urijama, gdje se obavlja vakcinacija.

Pročitajte još

Podsjećamo, Srpskainfo je juče objavila da iz Doma zdravlja Prijedor vraćaju starije od 65 godina koji su došli na revakcinaciju uz objašnjenje da nema vakcina.

Danas je rukovodstvo Doma zdravlja imalo pres konferenciju na kojoj je saopštilo da je obustavljena revakcinacija zbog prekida hladnog lanca za vakcine.

Na pitanja novinara koliko je doza vakcina propalo poručili su da će odgovor dostaviti u pisanoj formi.

Prvu dozu vakcine “Sputnjik V” u prijedorskom Domu zdravlja primilo je 1.500 starijih od 65 godina. Revakcinisano je 140 Prijedorčana. To znači da je zbog nestanka električne energije najvjerovatnije propalo oko 1.360 doza za revakcinaciju.