Digitalna Srpska

Kako napraviti fotografiju za pamćenje? Čovjek je ipak važniji od telefona

Influenseri, blogeri i svi koji žele da prodaju svoj proizvod ili ideju putem novih medija, svjesni su  da je za uspjeh ključan vizuelni identitet, odnosno dobra i ubjedljiva fotografija.

Kako napraviti fotografiju za pamćenje? Čovjek je ipak važniji od telefona
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U doba smartfona čini se da je dovoljno imati skup telefon i na njemu pritisnuti jednu komandu i fotografija je tu. Da li je baš tako i da li svaka fotografija može poslati željenu poruku?

O tome je na obuci za mlade influenskere i blogere, koja je održana u arajevu, u organizaciji Media centra i uz podršku francuskog Ministarstva Evrope i spoljnih poslova govorio nagrađivani fotograf Damir Šagolj.

Dobitnik Pulicerove i nagrade „World Press Photo“, otkrio je polaznicima iz iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije male tajne fotografisanja.

Za kvalitetan sadržaj, poručio je Šagolj, nije presudan telefon, nego onaj ko fotografiše.

– Treba poznavati neka osnovna pravila kompozicije i uslikati  u pravom momentu. U suštini važno je kako ljudi hoće da vide vizuelni sadržaj i fotografije. Da su one prijatne, da su balansirane, da su stvari u njima raspoređene na način koji prija ljudskom oku – istakao je Šagolj.

Dodao je da je efekat fotografije puno veći uz poštovanje elemenata kompozicije i osjećaja, nego uz vođenje računa o broju piksela i efekata.

Prihvati notifikacije