Svijet

Kako navodi Robert Habek: Njemačka ulaže milijardu evra u energetski efikasnije zgrade

Njemačka Vlada planira da izdvoji 13 do 14 milijardi evra godišnje za subvencije za renoviranje kako bi zgrade bile energetski efikasnije, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.

Kako navodi Robert Habek: Njemačka ulaže milijardu evra u energetski efikasnije zgrade
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dok se Njemačka sprema da postane klimatski neutralna do 2045. godine, Berlin pojačava subvencije za renoviranje, a Vlada je do sada ove godine finansirala renoviranje u vrijednosti od oko 9,6 milijardi evra.

Rastuće cijene energije i uska grla u snabdijevanju gasom izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu natjerali su Njemačku da dodatno ubrza tempo ka većoj energetskoj efikasnosti.

“Manja potrošnja energije je najjeftiniji i najefikasniji doprinos većoj nezavisnosti i zaštiti klime i pomaže u uštedi na troškovima energije”, navodi se u saopštenju ministra ekonomije Roberta Habeka.

Pročitajte još

U narednih nekoliko godina oko 12-13 milijardi evra godišnje biće izdvojeno za subvencionisanje renoviranja starih zgrada i ugradnju energetski efikasnijih prozora, vrata i grijača, saopštilo je Ministarstvo. Za novogradnju biće izdvojeno oko milijardu evra.

Finansiranje programa će doći preko državnog zajmodavca KFV i iz “Fonda za klimu” koji je vladajuća koalicija lijevog centra odobrila prošle godine da bi bio ubrzan prelazak na zelenu ekonomiju.

Ranije ovog mjeseca Vlada je predstavila plan za vanredne situacije za građevinski sektor koji bi obavezao da svi novoinstalirani sistemi grijanja u Njemačkoj od 2024. godine rade sa 65 odsto obnovljive energije. Čak i sa subvencijama za renoviranje od osam milijardi evra prošle godine, njemački građevinski sektor je emitovao 115 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida /CO2/, što je više od zadatih 112 miliona tona

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu