Društvo

Kako obići Ćopićev zavičaj: Javna ustanova u Hašanima bez telefona i sajta

Manifestacijom "Otvorena bašta sljezove boje" održanom  za vikend u rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, ozvaničen je i rad javne ustanove  "Spomen-kuća Bašta sljezove boje Hašani" osnovane prije nekoliko mjeseci.

Kako obići Ćopićev zavičaj: Javna ustanova u Hašanima bez telefona i sajta
FOTO: KOZARSKI VJESNIK/YOU TUBE/SCREENSHOT

U sastavu ove javne ustanove, nalazi se obnovljena Ćopićeva kuća, kao i čitaonica na otvorenom.

Međutim, pitanje je kada zainteresovani građani mogu obići kuću Branka Ćopića, jer je često zaključana, a za sada nema ni zvaničnog sajta, niti broja institucije na koji mogu pozvati za informaciju.

– U javnoj ustanovi trenutno radim samo ja, i trudim se da vikendom budem u Hašanima, da primim sve goste, budem im dobar domaćin i kustos i pojasnim sve što treba. Sa resornim ministarstvom dogovaramo da se napravi zvanični sajt naše ustanove, ali sve to košta. Za početak, građani zainteresovani za organizovane posjete se mogu najaviti na moj broj telefona 066/190-931. Za sada je tako kako je, dajemo sve od sebe da se to pokrene – rekla je za Srpskainfo Blaženka Kenjalo, koju je Skupština opštine Krupa na Uni krajem maja imenovala na funkciju v.d. direktora.

Rodnu kuću Branka Ćopića još prije tri godine obnovila je Vlada RS, a prošle godine završena je i učionica na otvorenom uz pomoć Ministarstva kulture Srbije. Posjetioci u Hašanima mogu da obiđu još spomen-školu u koju je išao čuveni pisac, te Mlin djeda Triše.

Oktobar u Hašanima je rezervisan za već tradicionalnu manifestaciju „Ćopićevim stazama djetinjstva”, koju na Miholjdan organizuje Fondacija „Branko Ćopić“.

– Nakon toga nam stiže zima, a nadamo se da ćemo na proljeće spremno dočekati sve posjetioce i da više neće biti ograničeno vrijeme posjete. Želja nam je da kroz kulturu i Hašane promovišemo čitavu lokalnu zajednicu jer je neiskorišten biser. Dugoročni plan jeste da se ovdje naprave smještajni kapaciteti i restoran, tako da kada posjetioci dođu da imaju gdje da se osvježe i da prespavaju – poručila je v.d. direktora.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su da će nastojati da u Javnoj ustanovi “Bašta sljezove boje” bude obezbijeđen internet.

Bez plate

Ustanova “Spomen-kuća Bašta sljezove boje Hašani” trenutno se finansira preko opštine Krupa na Uni, iz budžeta za kulturu, te donacija.

– Ja već tri mjeseca radim bez plate. Ideja je da u doglednom periodu, kada se ispune uslovi, imamo bar još jednog radnika koji bi bio tu i naplaćivao ulaz, da postanemo samoodrživi jer nije cilj da budemo na teretu ministarstva, opštine i da zavisimo od donacija – kaže v.d. direktora Blaženka Kenjalo, inače likovna umjetnica iz Novog Grada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije