Digitalna Srpska

Kako prizvati “anđele” i razviti uspješan startap? Panel “Blica” na Digitalnoj konferenciji “D Days”

Do početka Digitalne konferencije “D Days”, koja se održava u Hotelu Kardijal u Banji Vrućici kod Teslića, preostala su još tri dana.

Kako prizvati “anđele” i razviti uspješan startap? Panel “Blica” na Digitalnoj konferenciji “D Days”
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Veliku pažnju u poslovnoj i IT zajednici izazvao je panel koji, u sklopu konferencije, organizuje “Blic”.

Panel pod nazivom „Mali startap ekosistemi, veliki startapi“ predstaviće uspješne priče iz Srbije i BiH i ponuditi odgovore na neka ključna pitanja, u vezi sa razvojem startapa u BiH i zemljama okruženja.

O ovoj temi će govoriti panelisti: Milovan Milić, direktor kompanije „DevTech“ i član inicijative “Digitalna Srbija”, Ejub Hadžić, generalni direktor startapa „Tayra“, jedne od najuspješnijih startap kompanije u BiH, te Nataša Škrbić, projektna koordinatorka u Inicijativi “Digitalna Srbija”.

Nataša Škrbić će, između ostalog, otkriti kakava je uloga organizacija poput Inicijative “Digitalna Srbija” (DSI) u startap ekosistemu i kako DSI pomaže razvoj srpskog startap ekosistema?

– S obzirom na to da Srbija ima veoma vibrantan ekosistem i da u njemu postoji veliki broj aktera, mi pružamo podršku onima koji svojim djelovanjem podržavaju razvoj ekosistema. U onim oblastima gdje ne postoji ponuda na tržištu za određenu podršku, zajedno sa našim partnerima ili sami, pokušavamo da popunimo taj jaz svojim aktivnostima – kaže Nataša.

Dodaje da je takav primjer DSI grupe poslovnih anđela ili vođenje radne grupe za izradu prijedloga Strategije razvoja startap ekosistema Srbije.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nataša će učesnicima panela objasniti i zašto su poslovni anđeli važni za jedan ekosistem i za koju su vrstu startapa oni najbitniji.

– Poslovni anđeli su važni za sve startape na svim nivoima razvoja jer oni pored investicije pružaju podršku razvoju startapa otvaranjem pristupa svom znanju, iskustvu i kontaktima. S obzirom na to da je naš ekosistem u fazi aktivacije, poslovni anđeli su posebno značajni za startape u ranim fazama razvoja, prilikom razvoja proizvoda ili tokom širenja na tržištu – kaže Nataša.  

Nataša Škrbić je, zasigurno, prava sagovornica, koja može razjasniti mnoge nedoumice o ovim temama.

Već osam godina je aktivan član srpskog startapa i uopšte preduzetničkog ekosistema u kojem je učestvovala u svojstvu startap suosnivačice, koordinatorke poslovnog udruženja za mlade, a sada i projektne koordinatorke za startap ekosisteme u Inicijativi “Digitalna Srbija”.

Osim toga, Nataša je master razvojnog menadžmenta i svoje znanje i iskustvo stavlja u službu razvoja ekosistema koji sa sobom nosi velike mogućnosti i izazove.

U okviru Inicijative “Digitalna Srbija” koordiniše projektima u oblasti strateškog razvoja startap ekosistema, poput radne grupe za izradu Strategije razvoja startap ekosistema Srbije i grupe poslovnih anđela Inicijative “Digitalna Srbija”.

Podrška od prvih koraka

Nataša Škrbić će učesnicima panela „Mali startap ekosistemi, veliki startapi“, koji orgnaizje „Blic“, kaže da su prvi koraci u razvoju startapa često i nateži i da je uoga poslovnih anđela u toj fazi itekako bitna. – Kada na samom početku iza vas stanu iskusni poslovni ljudi i startap osnivači, vaš startap već tad dobija na posebnoj vrednosti i veće su šanse za globalni uspeh. S druge strane, pokrenuti grupu anđela znači podstaći i druge ljude da se priključe grupi i učestvuju u razvoju našeg ekosistema – poručuje Nataša Škrbić.

Prihvati notifikacije