Društvo

Kako se mediji u Srpskoj bore sa REPRESIJOM: Svaki četvrti građanin opravdava NAPADE na novinare

Građani Republike Srpske više vjeruju sveštenicima, nego medijima, a njih 26 odsto opravdava napade na novinare. Ipak, to je napredak, jer je lani čak 74 odsto anketiranih u RS reklo da je "u nekim situacijma" u redu čak i fizički napasti novinara.

Protest medija protiv zakona o kleveti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja, koje još od 2009. godine provodi Fondacija “Fridrih Ebert” u BiH.

Rezultate ankete za 2004. godinu predstavila je danas u Banjaluci Milkica Milojević, novinarka “EuroBlica” i portala Srpskainfo.

Pročitajte još

Ona je posebnu pažnju posvetila situaciji u Republici Srpskoj, sa fokusom na stavove građana o odnosu medija i politike, o napadima i pritiscima na novinare i nekažnjivosti tih napada, te na pad povjerenja u tradicionalne medije i sve većem uticaju interneta i društvenih mreža.

U ovogodišnjem istraživanju posebna pažnja je posvećena uticaju kriminalizacije klevete i uopšte represivnog okruženja u Srpskoj na rad medija i novinara.

Kako su naveli istraživači, nakon što je je kleveta ponovo postala krivično djelo u Republici Srpskoj, za samo pola godine je podneseno više od 100 krivičnih prijava protiv građana, aktivista i novinara.

Većina anketiranih građana je prepoznala da je to negativno uticalo na medije i novinare.

Da vlasti u RS žele da kazne svakoga ko ih kritikuje smatra 40 %, a da vlasti žele da uguše slobodu medija vjeruje 28% ispitanika u BiH. Njih 19% je uvjereno da političari na vlasti na ovaj način žele da u strahu drže sve građane.

– Ipak, svaki četvrti građanin Srpske, prema ovom istraživanju, opravdava napade na novinare – istakla je Milojevićeva.

Istraživači su podsjetili da je lani čak 74% građana Srpske izjavilo da su čak i fizički napadi na novinare, “u nekim situacijama” opravdani.

Ne smijemo da zaboravimo da je lani u ovo doba vlast u RS krivila novinare za sva zla ovog svijeta, kako bi bi opravdala kriminalizaciju klevete – obrazložili su istraživači.

Poseni su zanimljivi podaci o nekažnjivosti napada na novinare. samo četvrtina napada na novinare i ozbiljnih prijetnji novinarima bude kažnjeno.

Grašani Srpske smatraju da je situacija takva, jer iza napada na novinare stoje političari i drugi moćnici, a policija, sudije i tužioci se ne usuđuju da im “stanu na crtu”. Ovakav je stav oko 72% ispitanika u Srpskoj.

Ipak, građani u Srpskoj u velikoj mjeri vjeruju novinarima, ali još više vjeruju sveštenicima.

U FBiH najviše se vjeruje medijima, a potom vjerskim zajednicama, dok je u RS situacija obrnuta: najviše se vjeruje vjerskim zajednicama, a potom NVO i medijima.

U oba entiteta na začelju tabele povjerenja su političari i političke stranke.

Tako u Srpskoj 63 odsto građana najviše vjeruje vjerskim zajednicama, njih 44 odsto nevladinim organizacijama, oko 37 odsto medijima, a svega 21 odsto političarima, koji su u Fedraciji BiH prošli još gore sa samo 14 odsto glasova.

Istovremeno, skoro 56% građana Srpske smatra da su upravo političari najčešće ugrožavaju prava novinara i slobodu medija.

Prvi put u posljednjih 15 godina, od kako se provodi ovo istraživanje, televizija nije glavni i najpouzdaniji izvor informisanja. I inače, poverenje u tradicionalne medije opada, pogotovo u Republici Srpskoj.

Skoro 90 odsto građana Srpske se informiše prvenstveno preko interneta i društvenih mreža, dok je televizija dobila povjerenje svega oko 19 odsto ispitanika, dok je uticaj ostalih klasični medija, poput dnevnih novina i radija, zanemariv.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu