Društvo

Kako se ponašati na kupalištima i u blizini rijeka “Djecu ne ispuštati iz svog vidokruga”

Prilikom ulaska u rijeku, jezero, bazen, najprije pokvasite noge pa ruke, da se tijelo prilagodi temperaturi vode, kazala je dr. Sarić

Kako se ponašati na kupalištima i u blizini rijeka “Djecu ne ispuštati iz svog vidokruga”
FOTO: FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RINGIER

Dolaskom toplijeg vremena sve više građana odlučuje se dane provesti pored rijeka, jezera, na bazenima. Posljednji događaj iz Blagaja, kada se utopilo trogodišnje dijete, još jedna je opomena za one koji s djecom idu na izlet i u blizinu vode. Nažalost, dijete se utopilo, a prema dosadašnjem toku istrage, niko nije vidio kada je mališan pao u vodu.

Iz Gorske službe spašavanja, stanica Sarajevo, za portal Avaza rekli su da se građani trebaju ponašati u skladu sa svojim mogućnostima, da ne trebaju precjenjivati svoje mogućnosti, bilo da idu na planinu ili kraj vode.

Ako se o tim stvarima razmišlja pravovremeno, do kobnih situacija ne bi trebalo doći.

– Kada je riječ o djeci, molio bih roditelje da svoje mališane pored vode, pored brzih rijeka i brzaca nikada ne ispuštaju iz svog vidokruga, koliko god oni bili dobri plivači. Jedino tako se može izbjeći crni scenario – kazao je Edin Zemetica, portparol Gorske službe spašavanja, stanica Sarajevo.

Pročitajte još

Do utapanja dolazi brzo

Zametica ističe kako u GSS-Sarajevo imaju ekipu ljudi koja je spremna izaći na teren sa svom opremom koja je potrebna da se djeluje na brzim vodama. Međutim, te stvari (utapanja) se dešavaju jako brzo i, nažalost, izlazi se na teren tek kad bude kasno, odnosno da se pronađe tijelo.

– Eventualno, ako bi se spasioci zatekli na licu mjesta gdje se to dešava i vidjeli nekoga u vodi da se guši, uspjeli bi mu pomoći, u to nema sumnje. Još jednom naglašavam de se to sve brzo dešava. Evo, imali smo slučaj u Mostaru, skok američkog turiste sa Starog mosta. Da nije bilo čamaca i spremnih momaka u samoj rijeci kada se desio skok, tu bismo imali tragičan ishod. Na svu sreću, on je izvučen živ – kazao je Zametica.

Da bi se izbjegle nemile situacije, dr. Sabina Sarić savjetuje kako se ponašati na kupalištima i u blizini rijeka.

Dr. Sarić ističe, da kupači trebaju u vodu ulaziti postepeno kako ne bi došlo do nekih nemilih situacija.

– Ako ste dugo boravili na suncu ne smijete naglo ući u vodu, jer to može biti kobno. Savjet je da prilikom ulaska u rijeku, jezero, bazen najprije pokvasite noge pa ruke, da se tijelo prilagodi temperaturi vode, pa tek onda možete plivati ili boraviti u vodi. Takođe, kupanje se preporučuje u jutarnjim i večernjim satima, a treba ga izbjegavati od 11 do 16 sati jer je tada sunce najjače – rekla je dr. Sarić.

Izbjegnite nemile situacije

Ona naglašava da je veoma važno prilagoditi temperaturu tijela promjeni sredine. Za mlade osobe to je puno jednostavnije, ali za starije, one srednje i starije životne dobi, ti nagli prelazi mogu biti kobni. Mogu utjecati na stanje njihovog krvnožilnog sistema jer nemaju dovoljno vremena da se prilagode novoj okolini.

Prihvati notifikacije