Hronika

"KAKO SU MOGLI DA IH PUSTE, BILE SU TINEJDŽERKE?" Majka Sebine Selimović, koja se pridružila ISIS, OČAJNA zbog odluke suda

Vrhovni sud u Beču odbio je tužbu majke Sabine Selimović, jedne od dve djevojke koje vode porijeklo iz  BiH koje su 2015. napustile porodice u Beču da bi se pridružile džihadistima u Siriji.

"KAKO SU MOGLI DA IH PUSTE, BILE SU TINEJDŽERKE?" Majka Sebine Selimović, koja se pridružila ISIS, OČAJNA zbog odluke suda
FOTO: FACEBOOK

Tada 15-godišnje tinejdžerke Sabina i njena drugarica Samra Kešinović prešle su u islam 2014, a zatim avionom otputovale u Tursku, odakle su nastavile u Siriju, gdje se Sabina udala za džihadistu. Samri se izgubio svaki trag, a Sabina je u februaru napunila 20 godina.

Sabinina majka je u tužbi navela da je država trebalo da spriječi djevojke da otputuju. Kako je izjavila za austrijski “Prese”, ni danas joj nije jasno kako su maloljetnice uopšte mogle da napuste zemlju. Ona smatra je granična policija trebalo da ih zadrži i vrati kući.

Njen advokat kaže da je trebalo da provjere da li one “napuštaju zemlju protiv volje staratelja”, piše Blic.

Austrija je odbacila optužbe, uz obrazloženje da maloljetnicima u načelu nije zabranjeno da svojom voljom napuštaju državu.

Budući da u zakonu nije precizno definisan ovakav slučaj, spor je prešao više instanci da bi završio u Vrhovnom sudu, koji je odbacio tužbu, uz sljedeće obrazloženje:

Prema Šengenskom sporazumu, granična policija je dužna da detaljnom provjerom putnih isprava i ostalih putnih dokaza utvrdi da li maloljetna osoba napušta zemlju protiv volje staratelja, ali je prihvatljiv stav da je provjera o saglasnosti staratelja potrebna samo u slučaju sumnje, koje u datom slučaju nije bilo. Činjenica da je 15-godišnja kćerka tužiteljke imala pasoš i vizu, ukazuje na saglasnost roditelja – ocjenio je Vrhovni sud.

Tinejdžerkama prijeti 15 godina robije 

Tinejdžerke opisane kao džihadističke “pinap poster djevojke”, porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže “Islamskoj državi”, mogle bi se suočiti sa 15 godina zatvora ako se vrate, piše “Dejli mejl”.

U međuvremenu, one su se udale za borce “Islamske države” i rodile djecu i pojavile su se na više propagandnih postera i snimaka za grupu, obično okružene borcima naoružanim “kalašnjikovima”.  Za ove djevojke u decembru je objavljeno da su ubijene, ali prema podacima austrijske obavještajne službe te informacije nisu tačne, prenosi ovaj list.

 

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu