Politika

Kakva budućnost nas čeka: Imaju li političari u BiH volju za dijalog

Povodom najave iz Republike Srpske da priprema tim za pregovore s Federacijom BiH, iz Srpske stižu poruke da je potrebno otvoriti dijalog Srpske i FBiH i drugih konstitutivnih naroda o budućnosti BiH.

Kakva budućnost nas čeka: Imaju li političari u BiH volju za dijalog
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Tim povodom Narodna skupština Republike Srpske raspravljaće uskoro o rješenjima za budućnost BiH u okviru inicijative koju je poslanicima predložio SNSD, u kojoj se poziva na dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Inicijativa se odnosi na to da bi tri konstitutivna naroda trebala, bez miješanja faktora sa strane, da razgovaraju o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.

Parlament

Tim povodom predsjednik Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, izjavio je da je zbog geopolitičkih okolnosti pravi trenutak za dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH. On je dodao da pojedine strane u Evropskoj uniji i druge institucije izvan BiH već neko vrijeme smatraju da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna, jer je visoki predstavnik silom izokrenuo Dejtonski sporazum.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Postoje tu i neke druge mogućnosti o kojima poslanici treba da daju svoj stav. Mislim da ćemo kroz zaključke usmjeriti inicijativu prema određenim organima u Srpskoj i BiH, jer je došlo vrijeme da se konačno sjedne i otvoreno razgovara o budućnosti BiH – rekao je Žunić.

Pročitajte još

Možda za rat nije potrebno dvoje, kako to reče lider SDA Bakir Izetbegović, ali za dijalog jeste. Posebno kada je taj dijalog od krucijalnog značaja za budućnost Bosne i Hercegovine. Međutim, upitno je da li postoji spremnost političara da razgovaraju ili im je nacionalna retorika postala jedina vrsta priče koju vode.

Interesi

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da nema spremnosti domaćih političara na dijalog.

– Sa nekim novim političarima definitivno je moguć. Naravno, sad ga ima samo kad je političarima na vlasti neophodno da zadovolje svoje partikularne interese. Tad se brzo dogovore, posebno kad je riječ o novcu i podjeli zona uticaja. Jedan izopačen način promišljanja politike i korišćenja dijaloga – jasna je Topićeva.

Dodaje da su isključivi krivci za nefunkcionisanje BiH političke partije na vlasti.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– One postoje i opstaju na politici destrukcije, stalnoj proizvodnji konflikata i straha. Njihovi pogledi na BiH su međusobno isključivi. Problem je što oni ne umiju razgovarati, već samo prijetiti i galamiti. Visoki predstavnik im je samo dobar izgovor i alibi za njihovo nečinjenje – navodi Topićeva.

Pravo lice Izetbegovića

Kada govorimo o dijalogu i budućnosti Bosne i Hercegovine, narodni poslanik Jelena Trivić PDP) kaže da je činjenica da se lider SDA Bakir Izetbegović isključio kao kredibilan sagovornik za bilo šta, zbog svoje izjave da su Srbi „genocidaši“.

Pročitajte još

– Dobro je da smo vidjeli njegovo pravo lice, ali treba podsjetiti da dok god je Republike Srpske i dok postoji, da Srbi neće dozvoliti da budu žrtve. Po pitanju Srpske moj stav je jasan, a to je da trebamo čuvati i njegovati sve one elemente državnosti za koji se borio narod RS, vojska Republike Srpske, i koji smo mi odbranili u Dejtonu – jasna je Trivićeva.

Smatra da je put kojim Srpska treba ići taj da bude očuvana i jačana.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Kao što trebaju postojati svi njeni elementi državnosti, tako treba biti jačana i ekonomski, i u obrazovnom smislu, socijalnom, kako bi ljudi ostajali ovde. Srpska je njen narod, a dok god nas ima sve manje i manje to je u stvari urušavanje Republike Srpske – ukazala je Trivićeva.

Pročitajte još

Dodaje da se s temama od nacionalne važnosti ne treba poigravati, niti tu priču treba privatizovati, te kaže da će se tek vidjeti kako će teći sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se naći inicijativa SNSD o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.

– Ova tema se ne smije privatizovati. Privatizacija nacionalnih tema, privatizacija Republike Srpske je nešto čega se ježim. Zbog toga sve te pozive koji dolaze iz SNSD, uz retoriku koja dolazi iz Federacije BiH, smatram pomalo neiskrenim, kao i mnogo puta do sada – ocjenjuje Trivićeva.

Dogovorna retorika

Indikativno je, dodaje ona, da se ta retorika pojavljuje u vrijeme kada imamo katastrofalno zaduženje Republike Srpske, kada nemamo vakcine, kada se suočavamo s mnogim životnim problemima građana i u Srpskoj i u BiH.

– Opravdane su sumnje da je to neka dogovorna retorika koju šalju oni koji predstavljaju Srpsku. Znamo ko je vlast na nivou BiH i koliko vremena potroše na podjele funkcija između sebe, a onda se vrate iz Sarajeva u Republiku Srpsku i pričaju o ugroženosti. Trebamo se vratiti nacionalnoj politici, a to se ne radi ovako kako SNSD radi, kada njima treba za dnevnu politiku da se poigravaju tim temama – kaže Trivićeva.

Struka

Iza poigravanja s temama krije se lični interes. Magistar politikologije Velizar Antić kaže da bi se mnoga važna pitanja mogla riješiti kada bi postojala volja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Naprimjer, Sejdić-Finci i slična pitanja koja su riješena odlukama Evropskog suda pravde se vrlo lako mogu riješiti. Mislim da bi se ta pitanja riješila za dva dana ukoliko bi se dalo stručnim ljudima iz oblasti prava iz sva tri naroda da to pitanje riješe. Međutim, zastoj na rješavanju tih pitanja nastaje upravo iz razloga što se njima bave političari koji vide samo svoj interes i koriste ova pitanja za ostvarivanje svojih politika – kaže Antić.

Smatra da BiH ima budućnost samo u okviru Dejtonskog mirovnog ugovora i Ustava, koji je njegov sastavni dio.

– Ukoliko i bude dolazilo do određenih promjena ovog okvira koji je propisan u Dejtonu, te promjene moraju da budu samo konsenzusom sve tri strane. Bilo kakva promjena koja bi uključivala preglasavanje bi nas dovela u situaciju iz 1992, kada je došlo do preglasavanja jednog naroda od strane druga dva naroda. Svi znamo kako se ta priča završila – podsjeća Antić.

Tolerancija

Sociolog Vedran Francuz smatra da na ovom prostoru svi drugačije gledaju na budućnost BiH, te da su nakon raspada SFRJ, a sve u svjetlu novih društvenih okolnosti, religijske zajednice dobile novi društveni status i novu društvenu ulogu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kako zajednice, tako i politički obrasci ponašanja. Ovdje svi gledaju drugačije na budućnost BiH. Potrebno je podvući crtu evidentnih razlika između vrednovanja saznanja i vrednovanja pojedinaca i društvenih partija. Ovu crtu možemo podvući samo kroz dijalog i toleranciju – tvrdi Francuz.

On navodi da bi podsticanje istinskog poštovanja različitosti i ravnopravnosti trebalo da bude neko od osnovnih vrijednosti demokratskog društva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu