Politika

"KAKVA FUKARA OD SRBINA MORATE BITI DA TO URADITE" Dodik o odluci CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao je da je danas „nezakonito izabran CIK donio nezakonitu odluku u nezakonitom roku“.

"KAKVA FUKARA OD SRBINA MORATE BITI DA TO URADITE" Dodik o odluci CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Obećavam vam da CIK neće birati vlast u Doboju. Građani su prepoznali to okupljanje i stabilnost u nama – rekao je Jerinić.

Milorad Dodik je rekao da je odluka CIK, kojom su poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, priprema za opšte izbore u kojma oni žele da mešetare.

Dodik tvrdi da je CIK danas poništila izbore samo na srpskim biračkim mjestima, ali nije u većinski bošnjačkim, odnosno tamo gdje su pobijedili bošnjački kandidati.

– Radi se o sramnoj koaliciji Šarovića i Borenovića i njihovoj izdaji – rekao je Dodik u Doboju.

Dodik tvrdi da je sve u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu „koja ovdje želi da kreira odnose“.

Pročitajte još

– Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci koji se hvale bez dokaza, su odlučili da naprave dogovor sa Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici. Mi ćemo se žaliti Sudu BiH, mada je to besmisleno. Ni po čemu se ne razlikuje od one koju smo učili 500 godina pod Turcima – kadija te tuži, kadija ti sudi. U ovim okolnostima, SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. Ovo nisu fer i zakoniti izbori, nećemo da učestvujemo u takvim izborima – rekao je Dodik.

Poručio je da će SNSD i Boris Jerinić pobijediti i na ponovljenim izborima u Doboju.

– Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte? – rekao je Dodik.

Za članove CIK, Dodik je rekao da su bili politički angažovani, iako je to zakonom zabranjeno.

– U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina, da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo – rekao je Dodik.

Dodik je komentarisao i tvrdnje CIK da je izlaznost u pojedinim mjestima u Doboju bila ogromna i da se glasalo na manje od minuta, po glasaču.

– Je li to zabranjeno? Gdje to piše da je zabranjeno? Takođe, igra se Liga šampiona i lokalna vlast te zemlje kaže da nema publike. I nema je. A CIK danas kaže da su se morale poštovati izborna pravila, bez obira na epidemiološke stvari. To su sve agumenti koji su izvučeni ko zna odakle. Apsolutna mizerija su srpski predstavnici tamo. Za Bošnjake zamo da su tamo ostavili onog svog člana, koji kao voštana figura tamo stoji godinama i naređuje šta CIK da radi – kaže Dodik.

Komentarišu izjavu Bakira Izetbegovića da nema vraćanja na izvorni Dejton, Dodik je rekao da je sve nakon Dejtona bila prevara međunarodne zajedice.

– Karlos Vestenorp na dan kada mu je data podrška PIK rekao je: „Ovo što smo dobili sada je protiv Dejtona“. Na bazi te prevare, na bazi bonskih ovlaštenja, oni su decenijama pokušali da svore jedan novi sistem u kome sada pokušavaju da legalizuju promjenu Ustava. Ja ću samo Izebegoviću odgovoriti jedini osnov za odnose između nas je izvorni Dejtonski sporazum. Ono što oni traže je antidejtonski, ukidanje entiteta, stvaranje unitarne BiH. Možda to mogu da prihvatim kao legitiman prijedlog Izetbegovića, ali zašto onda nije legitiman moj stav da će Srbi izaći iz BiH – poručio je Dodik.

Prihvati notifikacije