Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAMERE SNIMILE UBICE Ni poslije osam mjeseci ne zna se ko je pucao na oca Jovana Vukotića

Hronika
Autor:

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija

Kamere sa kuće Veselina Vukotića, oca Jovana Vukotića koga je policija označila vođom škaljarskog klana, po svemu sudeći su snimile ubice, ali se ni osam mjeseci nakon pucnjave ne zna se ko stoji iza mafijaške likvidacije.

Crnogorska Borba piše da im je iz više izvora potvrđeno da su kamere na kući Vukotića zabilježile trenutak ubistva, kao i to da se na snimcima vidi čovjek sa kačketom koji ga je tog 20. aprila u večernjim satima, sačekao ispred kuće u Dobroti, prišao mu i na njega otvorio vatru.

Nekoliko metaka ispalio iz, kako se pretpostavlja, poluautomatskog pištolja, a zatim je pobjegao pješice ka naselju Sveti Stasije. Ubrzo nakon toga, Veselin Vukotić je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Ovo ubistvo smatra se jednim od najznačajnijih jer se zna u ratu crnogorskih klanova ali i generalno u srpsko-crnogorskom podzemlju stvari funkcionišu po sistemu “oko za oko”. Vijest o smrti svog oca, Jovan je dočekao u beogradskom zatvoru, gdje je 15 mjeseci proveo zbog falsifikovanih putnih isprava.

Od oca se oprostio čituljom u novinama koja je u medijima odjeknula kao bomba: “Ponestalo mi je riječi. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan”, napisao je Jovan, što su mnogi protumačili kao poziv na osvetu.

Drugi Veselinov sin, Igor, sve vrijeme nalazi se u bjekstvu, a na lice mjesta, kobne večeri, ispred apartmana u Dobroti pojavila se mlađa žena za koju se kasnije ispostavilo da je Igorova supruga. I on se od oca oprostio čituljom u novinama.

Uprkos tome što se Veselin nije pojavljivao na stranicama crne hronike, osim kao otac velikih kriminalaca, znalo da je praktično bio hodajuća meta, ali je i pored toga iz kuće izlazio bez obezbjeđenja i, čini se, vodio normalan život.

Odmah nakon pucnajve uslijedila su saslušavanja velikog broja pripadnika kavačkog klana, jer je policija sumnjala da je Veselin Vukotić žrtva rata koji godinama unazad vode škaljarci i kavčani, a u kom je glavu izgubilo više od 30 ljudi, među kojima je bilo i slučajnih žrtava. Pretresani su stanovi i kuće više od 30 osoba, ali nijedan trag do sada nije odgonetnuo ko je nalogodavac ubistva, niti ko je učestvovao u ubistvu. Po svemu sudeći, ubica je dobro poznavao Vukotićeve navike, ali je takođe bio svjestan težine koju ovakva likivdacija nosi.

Jovan Vukotić odležao kaznu

Veselinov sin Jovan nalazi se u beogradskom zatvoru gdje je osuđen na 15 mjeseci zbog falsifikovanja isprava. Kaznu je odležao, a trenutno je u ekstradicionom pritvoru jer ga Crna Gora potražuje, ali je neizvjesno da li će biti izručen.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO