Hronika

Kandidati nisu morali ni dolaziti na testove: Koliko su članovi Komisije zarađivali od "polaganja" vozačkih ispita u Srpskoj

Uhapšeni u akciji kodnog naziva "Alter ego" navodno su gotovo dvije godine na području više opština u Republici Srpskoj, ali i Federacije BiH djelovali kao organizovana kriminalna grupa i omogućavali kandidatima da bez pojavljivanja na ispitima i praktičnom dijelu - vožnji, uz odgovarajući novčani iznos, dođu do vozačkih dozvola, saznaje Srpskainfo.

Kandidati nisu morali ni dolaziti na testove: Koliko su članovi Komisije zarađivali od "polaganja" vozačkih ispita u Srpskoj
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osumnjičeni su radili sa kandidatima iz Zvornika, Osmaka, Bratunca, Vlasenice, kao i opština na teritoriji Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Kao vođu kriminalne grupe, Republičko javno tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

Odmah iza njega je osumnjičena šefica Upravno-pravnog odjeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić, koja je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ostali osumnjičeni Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisije za polaganje vozačkih ispita, odnosno polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović kojem je određen jednomjesečeni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Pročitajte još

Veliki broj kandidata koji su dobili vozačke dozvole u Ispitnom centru u Zvorniku nikada se tako nisu ni pojavili pred komisijama čiji su članovi bili osumnjičeni.

Višemjesečna istraga otkrila je između ostalog, da su kandidati dobili ljekarska uvjerenja, a da se nisu pojavili na ljekarskom pregledu, da su položili test iz prve pomoći, a da se nisu ni pojavili na ispitu.

Povlašteni kandidati dobijali su i testove sa unaprijed popunjenim tačnim odgovorima i na kraju uopšte nisu ni odlazili na praktični dio, odnosno vožnju.

Ovakan način polaganja vozačkih ispita, kandidati su plaćali iznosima koji su se kretali i do 4.000 KM.

Tako je polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, naravno u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima, navodno plaćali i 1.200 KM.

Pritvor osumnjičenima određen je zbog opasnosti da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze, te uticati na svjedoke i ometati krivični postupak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije