Politika

KANDIDATI ZA PREMIJERA SRBIJE Vučić suzio izbor za šefa buduće Vlade, u najuži krug ušlo četvoro ljudi

Trku za predsjednika nove Vlade Srbije trčaće četiri kandidata. Kako saznaje Blic, Aleksandar Vučić razmišlja između Marka Đurića, Ane Brnabić, Siniše Malog i Miloša Vućevića.

KANDIDATI ZA PREMIJERA SRBIJE Vučić suzio izbor za šefa buduće Vlade, u najuži krug ušlo četvoro ljudi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

O povratku u zemlju Marka Đurića, aktuelnog ambasadora Srbije u SAD, sve češće se govori još od predizborne kampanje. Nakon najave Vučića da će napustiti čelo Srpske napredne stranke (SNS), spekulisalo se da bi upravo Đurić mogao da ga naslijedi u vođenju partije.

Međutim, prema izvorima bliskim predsjedniku države, Đurić ima realnu šansu da dođe na čelo vlade.

– Đurić je godinama unazad Vučićev čovjek od najvećeg povjerenja. To je pokazao i odlukom da ga pošalje u Vašington u veoma delikatnom trenutku za zemlju. Izvijesno je da se Đurić vraća u Srbiju, samo je još pitanje koji će posao dosadašnji ambasador u Vašingtonu ubuduće raditi, a velika je vjerovatnoća da bude na čelu izvršne vlasti – kaže izvor Blica.

Aktuelni ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Novog Sada i ranije su figurirali za mesto premijera, ali ta zamisao nikada nije realizovana.

– Vučić vjeruje obojici, samo je stvar njegove procjene na kom mjestu mogu najviše da pruže. I Mali i Vučević imaju rezultate na dosadašnjim pozicijama – navodi naš sagovornik.

Kada je riječ o Ani Brnabić, predsjednik Vučić je zadovoljan kako je radila i koliko je bila požrtvovana.

Pročitajte još

– Prije izvijesnog vremena, isplanirao je za nju drugu poziciju, jednako odgovornu, ali nije siguran treba li da pravi rokade ili da odigra na sigurno i povjeri još jedan mandat Ani Brnabić – kaže sagovornik Blica blizak predsjedniku Srbije.

Ukoliko bi izbor pao na Anu Brnabić, ona bi postala prva premijerka u tri vezana mandata poslije petooktobarskih promjena, ali bi po dužini mandata mogla da prestigne i Mirka Marjanovića koji je bio na čelu Vlade Srbije od 18. marta 1994. do 24. oktobra 2000. godine.

Ipak, kako trenutno stoje stvari, teško je vjerovati da će nova Vlada Srbije, a samim tim i premijer(ka), biti izabrani prije septembra, a možda čak i u oktobru.

Naime, izbori za Narodnu skupštinu još nisu ni završeni jer se čeka odluka Upravnog suda o žalbi Koalicije Albanaca doline i skoro je izvesno da će birači u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, do kraja meseca ponovo izaći na glasanje, piše Blic.

A nakon toga slijedi opet prebrojavanje glasova, pa ponovo moguće žalbe, sve do raspleta i utvrđivanja konačnih rezultata. Tek tada počeće da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta.

Sjednicom će presjedavati najstariji poslanik Vladeta Janković, a zatim slijedi rok od 90 za formiranje Vlade Srbije. Tako da novi ministri i premijer mogu da uđu prvi put u Nemanjinu 11 čak i u oktobru.

Prihvati notifikacije