Biznis

KAO DA NEMA SUTRA Poslije podizanja poreza, kupovina nekretnina u Hrvatskoj RASTE

Postojala je bojazan da bi povećanje poreza na vikendice u pojedinim opštinama u Hrvatskoj natjeralo neke vlasnike da prodaju svoja imanja.

Istra Rovinj
FOTO: SRPSKAINFO

Međutim, kako stvari stoje, barem kada je riječ o Slovencima, od kojih mnogi imaju vikendice u Hrvatskoj, situacija je sasvim drugačija.

Poreskim izmjenama koje su stupile na snagu početkom ove godine povećano je oporezivanje kapitala i imovine, a najgore su prošli vlasnici vikendica u pedesetak gradova i opština u Hrvatskoj, gdje su poreske obaveze višestruko porasle.

Za to su se odlučile sve opšine u Istri, a mnogi Slovenci imaju svoje vikendice u Istri. Pula, Buje, Fažana, Novigrad, Poreč, Umag, Rovinj – sve ove jedinice lokalne samouprave podigle su porez na kuće za odmor sa dva na pet evra, piše Tportal.

Prema nezvaničnim podacima RTV SLO, Slovenci u Hrvatskoj posjeduju više od 120.000 nekretnina. Samo prošle godine kupili su ih 3392, uglavnom vikendice.

Bilo je spekulacija o tome da li će povećanje poreza na vikendice natjerati vlasnike da prodaju svoju imovinu. Davorka Ukota iz umaške podružnice agencije Remaks ne očekuje takav scenario.

Pročitajte još

– Veća taksa neće odvratiti nikoga ko je odlučio da kupi nekretninu u Istri od kupovine. Do sada nismo primijetili nikakvu razliku u broju kupaca, ni među mještanima, ni među Slovencima. Čak imam osjećaj da je interes Slovenaca za kupovinu nekretnina u Istri još veći – rekao je Ukota.

Ova taksa je fakultativna, što znači da se mora plaćati samo u onim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile da ga uvedu. Vlasnici vikendica ili stanova koji se ne koriste za stanovanje moraju ih prijaviti Poreskoj upravi do kraja marta. Visinu poreza u navedenom rasponu utvrđuje predstavnički organ opštine, odnosno grada u kome se nepokretnost nalazi, a plaća se godišnje, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije