Društvo

"KAO DA SAM PRIČAO SA SVOJIM DJEDOM" Hrvatski novinar izrazio saučešće povodom smrti patrijarha

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel izjavio je sinoć da mu je veoma žao zbog smrti "njegovog velikog prijatelja patrijarha Irineja".

"KAO DA SAM PRIČAO SA SVOJIM DJEDOM" Hrvatski novinar izrazio saučešće povodom smrti patrijarha
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvo bih želio da uputim saučešće svim vjernicima ma gdje da se nalazili, jako mi je žao zbog smrti mog prijatelja patrijarha Irineja – rekao je Pilsel u uključenju u sinoćnu emisiju na RTS.

On je dodao da je uspeo da zadobije povjerenje patrijarha i da je bio “prvi novinar koji je dobio pisma Svetog sinoda Papi Franji”.

– Uspio sam da se prepoznam sa patrijarhom, približio sam mu se i dobio njegovo povjerenja na više načina. Toliko mi je vjerovao da sam prvi novinar koji je dobio njegova pisma, odnosno pisma Svetog sinoda Papi Franji. Ta pisam Papi Franji su bila putokaz da se započne jedan proces. Zahvaljujući patrijarhu Irineju i papi Franji koji su se razumjeli, počeo je jedan važan proces introspekcije koji je važan ne samo Srbima, već i Hrvatima i čitavom regionu, kako bi se proučila figura Alojzija Stepinca za vrijeme prije rata, posebno za vrijeme rata a i poslije rata – ispričao je hrvatski novinar i teolog.

Kako je dodao, taj apel patrijarha Irineja je omogućio da počnemo da se zovemo braćom i sestrama.

– Da nije bilo tog apela patrijarha Irineja papi Franji u stanju nešto kvalitetnijih odnosa, danas ne bismo bili na ovom nivou srpsko-hrvatskih odnosa, bez obzira što su Hrvati ljuti na patrijarha, a neki i na papu što su zaustavili kanonizaciju Stepinca. Međutim, to je bio važan korak da krene dijalog, jedno iskreno suočavanje sa činjenicama. Ovo je bio korak koji su nam omogućili patrijarh Irinej i papa Franja da se suočimo sa mračnim tajnama naše istorije i da počnemo razgovarati kao braća i sestre – istakao je.

“Kao da sam pričao sa svojim djedom”

Pilsel je rekao i da je uvijek bio “rado viđen gost kod patrijarha”, i da kad god je razgovarao sa njim imao je osjećaj kao da razgovara sa svojim dedom.

Ono što je interesantna činjenica jeste da je Pislel upravo od patrijarha Irineja dobio blagoslov da studira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gdje je upisao doktorske studije.

– Da nije bilo dobre volje patrijarha Irineja ja danas ne bi bio doktorant na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – ističe Pilsel.

On je, kako isitče, često razgovarao sa patrijarhom Irinejem i o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa.

– Puno smo razgovarali o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa, posljednji put smo o tome razgovarali prije tri godine, kada sam uradio intervju sa njim. Ja sam tada postavljao vrlo provokativna pitanja, ali je on reagovao veoma mirno i jako kvalitetno odgovrao – ističe Pilsel i dodaje:

– Ta budućnost o kojoj smo mi razgovarali polazi od toga da je danas u Zagrebu, mitropolit Porfirije rekao, služeći opijelo za pokojnog patrijarha ovdje kod nas, da je Iriniej bio čovjek jevanđelja, koji je služio u duhu jednostavnosti. Upravo budućnost srpsko-hrvatskih odnosa neće biti moguć ako ne bude u nama taj duh grotlosti, duh Isusa Hrista. Ako budemo otvoreni, ponizni kako smo bili patrijarh i ja biće i budućnosti u odnosima Srba i Hrvata.

Patrijarh Irinej preminuo je juče u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.