Kultura

KARAVAN ODLAZI DALJE "Smijanje na tri jezika" putuje u Sarajevo

Karavan „Smijanje na tri jezika“ ugostiće i sarajevska publika, 24. i 25. oktobra. U Centru kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo očekuje ih smijanje do suza.

KARAVAN ODLAZI DALJE "Smijanje na tri jezika" putuje u Sarajevo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Već poznati stend-ap komičari iz četiri najveća grada Bosne i Hercegovine, u saradnji sa omladinskim kulturnim centrom „Abrašević“ iz Mostara, sa projektom „Smijanje na tri jezika“ putuju i u Sarajevo. Sarajlije imaju priliku da uživaju u vikendu posvećenom humoru i posebnoj vrsti komedije Stend-ap. Ne samo da će imati priliku da gledaju nastupe afirmisanih komičara, već i da učestvuju u radionicama.

Za vikend od 14 časova svi ljubitelji stand up komedije moći će prisustvovati radionicama i naučiti nešto više o samom žanru. Učešće je besplatno, a potrebno je prijaviti se slanjem poruke na [email protected] i rezervisati mjesto, zbog ograničenog broja mjesta.

-Radionice obuhvataju pisanje i konstruisanje šala, ali i rad na onome što zovemo „delivery“, odnosno sam nastup pred publikom. U Mostaru smo imali odlične učesnike radionice, a Bosna i Hercegovina je taj vikend dobila nekoliko potencijalnih stend-ap komičara. Ako i u ostalim gradovima pronađemo bar po jednog talentovanog komičara, koji će nastaviti karijeru, naš projekat je uspješan – rekao je Mirko Komljenović, stend-ap komičar i mentor radionica.

U subotu od 20 časova i 30 minuta Omer Hodžić, Navid Bulbulija, Mirko Komljenović i Hazim Mujčinović uzeće mikrofon u ruke i nastupiti pred sarajevskom publikom. Nedjelja naveče rezervisana je za najhrabrije učesnike radionica, kada ih čeka „Open Mic veče“. Svi učesnici, koji budu željeli, imaće priliku nastupiti i iskusiti čari zanimanja stand up komičara. A najbolji učesnik dobija kao nagradu – tablet i učešće na Festivalu stend-ap komedije u Banjaluci.

-Nakon dva sjajna eventa u Mostaru i Banjaluci gdje smo dobili nove komičare vrijeme je za nastup u Sarajevu. Ovo će biti sjajna prilika za sve one koji žele naučiti nešto o Stend-ap komediji da nam se pridruže na radionicama. Također, navečer na nastupima očekujemo popunjen kapacitet kada je publika u pitanju. Što ne bi trebalo biti teško jer je kapacitet prema novim mjerama 30 ljudi – rekao je Omer Hodžić.

I dok su se Mostarci i Banjalučani ismijali na „tri jezika“, Sarajlije su na redu da pokažu smisao za humor. Ipak, ni to nije posljednje satajalište karavana komedije, jer ubrzo možemo očekivati i najavu za vikend humora u Tuzli.

Projekat „Smijanje na tri jezika“ se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).