Politika

Kasipović o procesuiranju RATNIH ZLOČINA: Očekujem da Savjet ministara potvrdi revidiranu strategiju

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je očekivanje da će revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina sutra biti potvrđena u Savjetu ministara BiH.

Kasipović o procesuiranju RATNIH ZLOČINA: Očekujem da Savjet ministara potvrdi revidiranu strategiju
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija / Anton Kasipović

Nadam se da je to definitivni kraj bilo kakvog pokušaja, kao što smo imali u nedavnoj prošlosti, retroaktivne primjene zakona koja je nanijele mnogo ličnih drama i problema – istakao je Kasipović danas u Sarajevu nakon ministarskog sastanka u okviru Strukturalnog dijaloga za reformu pravosuđa.

On je poručio da su Ministarstvo pravde i Vlada Srpske posvećeni svojim obavezama i obavezama u okviru zajedničkih napora za reformu prava u BiH da bi rad pravosudnih institucija bio što efikasniji i u funkciji građana i naroda u ovoj zemlji.

Kasipović je naveo da bi volio da može, makar u svoje ime, reći da je rezultat u prethodnom periodu bio bolji, značajniji i veći, ali da to nije slučaj.

– Volio bih da danas govorimo o zakonu o sudovima u BiH, da je u primjeni, a mi još govorimo o radnom materijalu zakona. Ministarstvo pravde Srpske je učinilo napor i slijedeći potrebe reforme pravosuđa i vladavine prava, predložilo je kompletan tekst tog zakona – rekao je Kasipović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je ovaj prijedlog i dalje jedan od modaliteta koji su “na stolu”.

– Kada je riječ o zakonu o sudovima u BiH, mislimo da je potrebno precizirati prije svega nadležnost, a onda obezbijediti i mogućnost da zbog pristupa pravdi i sudovima imamo i viši sud – precizirao je Kasipović.

Govoreći o inicijativi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za pripremanje, utvrđivanje i donošenje zakona o VSTS, Kasipović je rekao da je riječ o naročito važnom pitanju u čijem će rješavanju učestvovati Vlada i Ministarstvo pravde Republike Srpske.

On je objasnio da će se predstavnici Srpske u traženju rješenja u vezi sa ovim zakonom voditi zaključcima Narodne skuštine Republike Srpske u u pogledu ustrojstva i načina izbora sudija i tužilaca te niza drugih pitanja.

– Ne prejudiciram, ali želim da naglasim da je to osovni koncept na koji će se Ministarstvo pravde Srpske uključiti u ovaj process – naglasio je Kasipović.

Sastanku u okviru Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa prisustvovali su i direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Ženeviv Ruiz Kalavera, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, ministri pravde BiH Josip Grubeša i Federacije BiH Mato Jozić te predsjednik VSTS Milan Tegeltija.