Politika

KASNI SE SA REALIZACIJOM AKTIVNOSTI CIK poručio: Obezbijediti novac za lokalne izbore

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra.

KASNI SE SA REALIZACIJOM AKTIVNOSTI CIK poručio: Obezbijediti novac za lokalne izbore
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

U saopštenju Kancelarije CIK za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku obezbijediti finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbor-a 2020. godine”.

Nepoštovanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na obezbjeđivanje finansijskih sredstava za izbore dovelo je do odgađanja održavanja lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. Novembar – saopšteno je iz CIK.

U saopštenju se konstatuje da je situacija i sada “nepromijenjena” i da “finansijska sredstva još nisu obezbijeđena”.

Iz CIK-a navode da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i ranije utvrđenim Operativnim planom sprovođenja izbornih radnji dovedena u pitanje.

– Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova, i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta. Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu obezbijeđena, ta aktivnost neće biti realizovana na vrijeme – tvrde iz CIK.

Iz ove institucije su upozorili da “eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može uticati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska”.

– Na ovaj način informišemo javnost da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH – tvrde iz CIK.

– Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da obezbijede finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora u BiH – navedeno je u apelu CIK.