Društvo

Sistemski riješiti barijere: Omogućiti osobama sa invaliditetom ravnopravan pristup izborima

Ravnopravan pristup izborima za lica sa invaliditetom bila je jedna od tema današnjeg sastanka u Sarajevu člana Centralne izborne komisije BiH Irene Hadžiabdić i predstavnika Udruženja lica sa invaliditetom.

Sistemski riješiti barijere: Omogućiti osobama sa invaliditetom ravnopravan pristup izborima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Hadžiabdićeva je najavila da će poslije ovogodišnjih opštih izbora biti pokrenuti razgovori o usklađivanju Izbornog zakona BiH sa Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom da bi bila definisana zajednička inicijativa za izmjene Zakona.

Pročitajte još

Razgovarano je i o potrebi sistemskog rješavanja barijera s kojima se lica sa invaliditetom suočavaju na izborima, te sugerisano da se u pozivima za izbore koristi termin “lica sa invaliditetom” umjesto “slijepa” ili “fizički nesposobna lica”, čime bi se izbjegla diskriminacija svih drugih kategorija osoba s invaliditetom.

Predstavnici lica sa invaliditetom zatražili su da se razmotri uključenje organizacija osoba s invaliditetom u predstojeće izmjene Izbornog zakona BiH.

CIK BiH podsjeća sva lica s invaliditetom koja su upisana u Centralni birački spisak da eventualne nepravilnosti u izbornom procesu mogu prijaviti na obrascima predviđenim za prigovore i žalbe koji se nalaze na internet stranici komisije, saopšteno je iz ove institucije.

Ovaj sastanak je organizovala Misija OEBS-a u BiH. 

Prihvati notifikacije