Hronika

KATASTROFALAN PROPUST TUŽILAŠTVA Nema ni dokaza ni osnovane sumnje da je Kalabić počinio krivično djelo

Okružni sud u Banjaluci utvrdio je da nema ni materijalnih dokaza, pa tako ni osnovane sumnje da je Miroslav Kalabić iz Banjaluke, koji je uhapšen u policijskoj akciji „Alfa 2“ u Banjaluci, počinio krivično djelo neovlaštene trgovine drogom.

KATASTROFALAN PROPUST TUŽILAŠTVA Nema ni dokaza ni osnovane sumnje da je Kalabić počinio krivično djelo
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sada se s razlogom postavlja pitanje kako je moguće da su policija, a posebno banjalučko tužilaštvo, bez jasnih dokaza označili upravo Kalabića kao navodnog organizatora neke kriminalne grupe i da li će neko odgovarati zbog činjenice da je hapšenjem ozbiljno ugrožena životna egzistencija oca četvoro djece.

– Sud smatra da dostavljenim dokazima, svakim od njih posebno i svima njima zajedno, tužilac nije dokazao postojanje osnovane sumnje – istakao je u obrazloženju odluke sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

Sud u daljem obrazloženju navodi kako je tužilaštvo svoje dokaze baziralo na izjavama svjedoka, narkomana.

Pročitajte još

Tako je V.L. iz Banjaluke policiji ispričao da mu je Kalabić jednom prilikom rekao kako marihuanu može kupiti kod pašanca Bobana Kantara, što je ovaj i učinio. Kantar je, inače, uhapšen prije gotovo dva mjeseca i kod njega je pronađena veća količina droge.

– Iz iskaza ovog svjedoka ne proizlazi da mu je opojnu drogu ikada nudio na prodaju ili prodao Miroslav Kalabić – zaključio je sudija za prethodni postupak banjalučkog Okružnog suda.

Iz daljeg obrazloženja sudije jasno se uočava da su i tužilaštvo i policija istragu protiv Kalabića zasnovali na njegovom poznanstvu i bliskim porodičnim vezama s ranije uhapšenim Kantarom. Međutim, prema stavu suda, tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz protiv Kalabića, niti je tokom pretresa stana u kojem boravi pronađen bilo kakav materijalni dokaz.

– Iz izvedenih dokaza je vidljivo da prilikom pretresa u stanu osumnjičenog Kalabića nije pronađena opojna droga, niti bilo šta što bi ukazalo da on istu koristi ili prodaje – zaključio je Okružni sud u Banjaluci, nakon čega je Kalabić pušten na slobodu.