Svijet

KIM NE ODUSTAJE Sjeverna Koreja odbacila kritike i najavila novo lansiranje izviđačkog satelita

Sjeverna Koreja je saopštila da će uskoro poslati vojni izviđački satelit u orbitu i poručila da je to njeno suvereno pravo, prenosi Rojters pozivajući se na izvještaj sjevernokorejskih medija.

KIM NE ODUSTAJE Sjeverna Koreja odbacila kritike i najavila novo lansiranje izviđačkog satelita
FOTO: CNA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sigurno je da ce vojni izviđački satelit biti ispravno postavljen u svemirsku orbitu u bliskoj buducnosti i započeti svoju misiju, poručila je Kim Jo Džong, sestra vođe Sjeverne Koreje Kim Džong Una u izjavi na engleskom jeziku koju je prenijela agencija KCNA.

Ova izjava je uslijedila dan nakon što je Pjongjang saopštio da je prvo lansiranje njegovog vojnog izviđačkog satelita bilo neuspješno i da se on srušio u more.

Pročitajte još

Nova raketa za lansiranje satelita “Čolima-1” otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je novinska agencija KCNA.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Sjeverne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišcenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Lansiranje su kritkovali i Južna Koreja, Japan i SAD, a Bijela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišcenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procjenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

U svojoj izjavi, Kim je saopštila da kritike lansiranja same sebi protivriječe jer su SAD, koje je optužila za “gangstersko licemerje” i druge zemlje vec lansirale hiljade satelita.

U odvojenoj izjavi koju je prenela KCNA, zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje Kim Son Gjong kritikovao je vojne vježbe u regionu koje predvode SAD, navodi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije