Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KINESKA NOVA GODINA Konfučijev institut u grad na Vrbasu donosi RADOST FEBRUARA

Banjaluka
Autor:

Foto: Konfucijev institut/ RAS Srbija

Veče kineske kuhinje, karaoke, čas kung fua, kao i predavanja uglednih profesora, sve to biće organizovano u Banjaluci u „Mjesecu kineske kulture“.

Ovaj mjesec je specifičan za sve Konfučijeve institute u svijetu jer se tokom cijelog februara slavi kineska Nova godina, a tim povodom zanimljivi sadržaji narednih dana očekuju i Banjalučane.

Kako najavljuju iz Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, profesor Ivan Jevđović održaće iduće sedmice u Gimnaziji predavanje na temu “Кinesko-srpske konstelacije”. On će o sličnostima dvije kulture govoriti u utorak od 18.40 časova, a naredno veče u ovoj srednjoj školi biće organizovane i karaoke.

Karaoke predstavljaju pop kulturu NR Kine i jedan su od najpopularnijih vrsta zabave među Kinezima, a kako to izgleda sada će moći vidjeti i naši građani i učenici.

Zainteresovani će moći da prisustvuju još i radionici „Umjetnost rezanja papira“ i času kung fua iduće subote u Muzeju RS, od 11 časova.

Foto: Konfucijev institut/ RAS Srbija

– Posebno smo ponosni na dolazak profesorke Fakulteta političkih nauka i direktorke Instituta za azijske studije u Beogradu Dragane Mitrović, koja će održati predavanje na temu  “Od socijalističke modernizacije do kineskog sna – 40 godina politike reforme i otvaranje NR Кine“, 26. februara na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka. Imaćemo i jednu od rijetkih prilika da čujemo predavanje Aleksandra Novačića, dugogodišnjeg novinara Tanjuga u Pekingu, koji će predstaviti svoju knjigu “Si Đinping – Кineski san“ u Akademiji nauka i umjetnosti RS 29. februara u 12 časova- najavila je direktorka KI Ljiljana Stević.

U Institutu, koji je otvoren prije godinu dana, kažu da su, ne samo zadovoljni već i prijatno iznenađeni velikim interesovanjem građana svih generacija za brojne kurseve i radionice koje organizuju. Osim studenata, časovima prisustvuju najmlađi Banjalučani, ali i penzioneri.

Pored kurseva početnog i naprednog kineskog jezika, časova kineskih borilačkih vještina, građanima su dostupne i radionice kineske kulture, iz kaligrafije, kineskog slikarstva, šaha, tradicionalnog kineskog plesa, kultura rezanja papira, te čajne ceremonije.

Foto: Konfucijev institut/ RAS Srbija

Vasilija Delić, jedna je od polaznica koja je nedavno položila prvi nivo kineskog. Sve do otvaranja Konfučijevog instituta u Banjaluci, kaže, nije imala priliku da uči kineski jezik, jer joj je savladavanje znakovnog jezika putem interneta zvučalo kao nemoguća misija. Osim jezika, ova djevojka pohađa i kurs taiđija.

– Moje interesovanje za Kinu i kinesku kuturu je počelo prije devet  godina kada sam počela da treniram kung fu u Banjaluci. Ljubav prema toj kulturi je još više porasla nakon takmičenja sa klubom u Kini 2013. godine kada smo ostvarili sjajne rezultate. Samim tim, imala sam želju da vidim kako taiđi radi i kako znanje prenosi Kineskinja jer sam ranije imala jako malo prilika da učim direktno do Kineza- istakla je Vaslija, koja za učenje jezika i taiđija na Institutu daje ocjenu deset plus.

Izborni jezik

Iz Konfučijevog instituta su najavili da su u toku pregovori za uvođenje kineskog jezika kao izbornog na Filološkom fakultetu, a ista mogućnost je ponuđena i drugim fakultetima u okviru banjalučkog Univerziteta.

– Počeli smo saradnju sa Zavodom „Dr Miroslav Zotović“ gdje ćemo zainteresovane fizioterapeute obučiti kineskim borilačkim vještinama koje su dobre za zdravlje. U srednjoj Ekonomskoj školi održali smo uvodni kurs „Kako poslovati sa Kinom i očekujemo da ćemo pokrenuti taj kurs u okviru njihove škole- istakla je Ljiljana Stević.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO