Društvo

KIŠA DONIJELA NEVOLJE Poplave za četiri dana ojadile najmanje 220 porodica

Poplave koje su ovog mjeseca zadesile tri kantona FBiH, za četiri su dana ojadile barem 220 porodica, a šteta je milionska.

KIŠA DONIJELA NEVOLJE Poplave za četiri dana ojadile najmanje 220 porodica
FOTO: D.Z/KLIX

Kuće prioritet

Iz informacije Federalne uprave civilne zaštite o poplavama i klizištima u maju vidljivo je da je samo na području opštine Doboj-Jug bilo poplavljeno stotinu kuća, u Bosanskoj Krupi i Cazinu po 40, na desetine u Usori, kao i u Sanskom Mostu.

U osam opština na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog izlijevanja nekoliko rijeka. Samo u Sanskom Mostu bilo je 15 poplavljenih naselja.

Osim u kuće, voda je prodrla u barem stotinu garaža, podruma, štala i drugih pomoćnih objekata, poplavila desetine hektara poljoprivrednog zemljišta i nekoliko većih preduzeća. Između ostalog, bila su zatvorena četiri mosta u Cazinu, nekoliko lokalnih puteva u Bosanskoj Krupi, evakuisano je nekoliko porodica.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, rekao je da su opštinske komisije za procjenu šteta još na terenu, tako da se još ne zna tačan broj porodica čije su kuće oštećene, a ne zna se ni tačan iznos štete. Ipak, procjenjuje da je ona milionska.

Nijedna se šteta neće moći namiriti u stoodstotnom iznosu, niti je ikad mogla, ali će se barem ublažiti. Pomoći će svi nivoi, opštine, kantoni i Federacija. Najveća je šteta na infrastrukturi, mostovima, putevima. Ali, prioritet će biti kuće – rekao je Solak.

Dizali namještaj

Dodao je da se voda brzo povukla iz objekata, tako da su se svi vratili svojim kućama.

– Šteta je i manja nego što je mogla biti, jer smo na vrijeme upozorili na poplave, tako da su ljudi mogli dići namještaj, skloniti stvari i slično – stava je Solak.

Do kada strahovati 

Prema informaciji FUCZ-a, do poplava je došlo nakon topljenja snijega praćenog jakim kišama, pa je vodostaj rijeka naglo porastao. Ipak, pitanje je do kada će građani u BiH strahovati od svake jače kiše i svakog maja.

Solak tvrdi da se dosta toga uradilo na saniranju i produbljenju korita te izgradnji nasipa, ali da sa tim treba nastaviti.

(Avaz)