Svijet

Kisindžer: Svijet ide u katastrofu bez dogovora SAD i Kine

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da svijet može ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svjetskom ratu, ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku koji će da garantuje stabilnost.

Kisindžer: Svijet ide u katastrofu bez dogovora SAD i Kine
FOTO: HARVARD UNIVERSITY/YOUTUBE

Rojters prenosi da je Kisindžer poručio na događaju u organizaciji Četam hausa da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku.

Uticajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svjetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Pročitajte još

Kisindžer je naglasio da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obe strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmjera.

Rojters podseća da je ovaj američki diplomata, sada 97-godišnjak, uticao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara pod predsjednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom.

Prihvati notifikacije