Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kitarović: Posebna komisija da utvrdi “pravu istinu” o Jasenovcu

Politika
Autor:

Foto: Pablo Ramon/EPA

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zalaže se da posebna komisija utvrdi “pravu istinu” o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, “nakon rata”, što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za “relativizaciju Holokausta”.

U razgovoru za Hrvatski radio ona je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili “istinu o Jasenovcu”.

– Da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed.

U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava… već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije – smatra Kitarovićeva.

Poslanik SDP-a u Saboru Bojan Glavašević poručuje da Kitarovićeva relativizuje Holokaust, jer je to upravo ono što se dešavalo u Jasenovcu.

– Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kolinde Grabar Kitarović sa Pantovčaka /iz predsjedničke zgrade/ nakon ove sramne izjave više nije pitanje izbora nego narodnog oslobođenja – ističe Glavašević.

Bivši premijer Hrvatske Jadranka Kosor navodi da se istina o prošlosti “utvrđuje daleko od domovine”, aludirajući na strane faktore.

Profesor Dejan Jović šokiran je Kolindinom izjavom.

– Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic – kaže Jović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO