Društvo

Klimu obavezno gasiti, punjače ne ostavljati u struji: Šta dovodi do POŽARA U STANOVIMA i firmama i na šta treba obratiti pažnju da bi se izbjegli

Nalazimo se u periodu godine kada zbog visokih temepratura ima najviše požara imamo na otvorenom prostoru. Ali i požari na građevinskim objektima nisu zanemativi.

požar u banjalučkom Incelu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice SVS rekao je da se požari u građevinskim objektima dešavaju pojačano tokom zime, ali i tokom ljeta može doći do požara.

-Do takvih situacija često može da dovede neispravna elektroinstalacija, ali i preopterećenje istih. Takođe, do požara mogu dovesti neispravnosti uređaja: klima, šporet, pegla – kaže on, piše Blic. Prema njegovim riječima, ljudi moraju biti svjesni da uređaji koji ne moraju da budu uključeni, da se isključe. Klima uređaji moraju da se gase.

– Redovno servisiranje je obavezno. Treba da se obrati pažnja i na produžne kablove, da ne idu preko tepiha, namještaja. Punjače nikako ne ostavljati u struji – kaže nam Spasojević.

Požari u firmama posebno specifični

Kada su u pitanju požari koji se događaju u firmama, magacinima, ali i ugostiteljskih objekata, oni su jako specifični jer se najčešće događaju kada nema zaposlenih.

– Takvi požari se događaju u satima kada nema zaposlenih u tim firmama i prijavljuju se znatno kasnije od trenutka izbijanja, odnosno kada primjeti treća strana. Tada je već prekasno, jer vatrogasci se upućuju na lice mjesta odmah po dobijanju poziva, a požar nastaje često mnogo ranije – priča nam sagovornik.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu