Gradovi

KLINIČKI CENTAR U SARAJEVU PUN Odluka Vlade: Zaraženi će ići u Opštu bolnicu i karantin u Buća Potoku

Nakon današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Kantona Sarajevo doneseno je nekoliko odluka zbog povećanog broja zaraženih virusom korona,  između ostalog da se u narednih sedam dana formira karantin u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku.

KLINIČKI CENTAR U SARAJEVU PUN Odluka Vlade: Zaraženi će ići u Opštu bolnicu i karantin u Buća Potoku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prostor Željezničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama, te će se raditi na tome da se primaju i pacijenti sa srednje teškom kliničkom sliku.

Ti pacijenti će biti pod nadzorom zaposlenih iz domova zdravlja.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Opštoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u karantinu na Podhrastovima.

Osim toga, Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS i Opšte bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u karantine, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

Pročitajte još

– Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opšte bolnice – rekao je Faruk Kapidžić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

Osim smještajnog kapaciteta, na sjednici je bilo riječi i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja te o preraspodjeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gdje je najpotrebnije.

Nakon sjednice Vlade i Kriznog štaba rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnika koji su na Birou za zapošljavanje.

Danas nije bilo riječi o mjerama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će sljedeće sedmice o tome odlučivati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS, prenosi Klix.