Politika

Ključa u Narodnoj skupštini RS: Stevandić potvrdio da želi drugačiji Poslovnik, ali ne u cilju centralizacije moći

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je na pres konferenciji da želi izmjene Poslovnika Narodne skupštine, ali je odbacio tvrdnje da time pokušava svu vlast u radu Skupštine da centralizuje u svojim rukama. 

Nenad Stevandić za govornicom
FOTO: SRNA

On smatra da šefovi skupštinskih odbora i radnih tijela treba da budu stručniji i da bolje rade svoj posao. 

– Evo ovaj materijal, koji sam vam sada podijelio, uradio je moj Kabinet, a ne Služba Narodne skupštine – rekao je Stevandić novinarima. 

Kako smo juče objavili, Stevandić (US) nije u dobrim odnosima s generalnim sekretarom Boranom Bosančićem (DEMOS), kao i da traži način kako da ga se riješi ili kako da marginalizuje njegovu funkciju u NSRS.

Sada je jasno da je ono o čemu se šuška u Narodnoj skupštini Srpske tačno i da će Stevandić pokušati da razvlasti Bosančića izmjenom Poslovnika, što je danas otvoreno potvrdio i novinarima. 

Kako smo objavili, varnice na relaciji Bosančić – Stevandić izbile su jer generalni sekretar, koji rukovodi Stručnom službom NSRS, odbija da potpiše pojedine račune za koje smatra da nisu u redu. Pored toga, Stevandić je želio da u NSRS zaposli kadrove svoje stranke, čemu se Bosančić, takođe, usprotivio.

Pročitajte još

Kako tvrde izvori iz Narodne skupštine, Stevandić pokušava među poslanicima da izlobira izmjenu člana 29. Poslovnika u kojem piše da generalni sekretar rukovodi Službom Narodne skupštine, da je Služba samostalni  organ državne uprave i da je on naredbodavac za finansijsko i materijalno poslovanje Narodne skupštine i Službe Narodne skupštine.

Kako saznajemo, Stevandiću ovaj zadatak ide otežano i teško je da će dobiti podršku poslanika za „privatizovanje“ Narodne skupštine, jer je većina i poslanika i zaposlenih na strani Bosančića, posebno nakon današnje pres konferencije na kojoj je omalovažio ljude koji u Službi Narodne skupštine rade više od 20 godina, rekavši da ne znaju ništa, a da su stručni oni koje je on doveo i koji nemaju dana staža u upravi!

Ovim se obistinilo pisanje medija uoči izbora da je  lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nakon Konvencije te partije, u julu 2022. u Gradišci, rekao svojim stranačkim kolegama da će, prema Dodikovom obećanju, biti predsjednik Narodne skupštine, dodavši kako će tada “sve posmjenjivati”.

Mjesto predsjednika Narodne skupštine Stevandić je dobio sa 3.916 glasova na izborima. Sada je ostalo da ispuni i obećanje da svoje ljude uhljebi u Narodnoj skupštini i ovlada u potpunosti najvišim zakonodavnim tijelom u Republici Srpskoj, u čemu mu svakako smeta generalni sekretar koji ne ispunjava njegove želje. 

Stevandićev juriš na Narodnu skupštinu tako prijeti da u sjeni ostavi njegov sukob s potpredsjednikom Petkom Rankićem, koji tvrdi da ga je predsjednik Skupštine napao i verbalno i fizički i istjerao iz svog kabineta, zbog čega ga je prijavio policiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu