Kultura

Ključno pitanje glasi "ko sam ja": Ove će predstave biti odigrane na Teatar festu "Petar Kočić" u junu

U Narodnom pozorištu Republike Srpske, od 3. do 9. juna pod sloganom “Ko sam ja?”, biće održan 26. Teatar fest “Petar Kočić”, saopštila je selektorka festivala, glumica Nataša Ivančević.

Narodno pozorište RS
FOTO: MILAN VOLAŠ/ RINGIER

Na konkurs je prijavljeno je 40 predstava među kojima je odabrano pet koje će biti izvedene u takmičarskom programu.

Selekcija 26. Teatar festa “Petar Kočić” je: “Ljudi od voska”, Narodno pozorište Sombor, “Crvena voda”, Hrvatsko narodno kazalište Split, “Očevi i oci”, Narodno pozorište Beograd, “Ništa nečemo zaboraviti”, Pozorište “Bora Stanković” Vranje i “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, Bosansko narodno pozorište Zenica.

FOTO: NARODNO POZORISTE RS /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: NARODNO POZORISTE RS /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nataša Ivančević je na pres konferenciji povodom objavljivanja selekcije, istakla da se često pita zašto u pozorištima nema više predstava nastalih iz pera mladih autora.

Da li našim mladim dramskim piscima nedostaje hrabrosti da progovore o problemima savremenog čovjeka, ili naša pozorišta nemaju hrabrosti ili sluha da rizikuju sa postavljanjem na scenu dramskih komada manje afirmisanih pisaca. Manja pozorišta imaju tu hrabrost. Tako sam imala priliku da odgledam maštovite i hrabre predstave pozorišta iz Lazarevca, Zrenjanina, Mostara – rekla je slektorka Teatar festa.

Direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je na poziv za Teatar fest stiglo više prijava nego prošle godine, što govori da ovaj festival postaje jedan od najznačajnijih u regionu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu