Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Književna veče posvećena Šantiću: “Njegove pjesme utkane su u antologije srpskog pjesništva”

Kultura
Autor:

Foto: Srna

U Narodnoj biblioteci “Vladimir Gaćinović” u Bileći je, u okviru serijala književnih večeri posvećenih najpoznatijim srpskim književnim stvaraocima, održano veče posvećeno velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću, povodom 150 godina od njegovog rođenja.

Direktor Biblioteke Irena Dunđer rekla je da je Šantić snažnom emotivno-ljubavnom, socijalnom i patriotskom poezijom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i da važi za jednog od najvećih pjesnika sa prelaza 19. na 20. vijek.

-Njegove pjesme utkane su u antologije srpskog pjesništva. Zajedno sa Jovanom Dučićem, Svetozarom Ćorovićem, te Atanasijom Šolom značajno je doprinio razvoju srpskog književnog kruga u Mostaru radom u Srpskom pjevačkom i kulturno-umjetničkom društvu `Gusle`, ogranku SPKD `Prosvjeta`, te izdavanju časopisa `Zora`, čiju je tradiciju prije 14 godina nastavila `Nova Zora` koju izdaju odbori `Prosvjete` u Bileći i Gacku – istakla je Dunđerova.

Ona je podsjetila da uspomenu na velikog poetu čuva i tradicionalna manifestacija “Šantićeve večeri poezije” koja se svake godine održava u Mostaru i Nevesinju.

-Njegove ime nose mnoge i ustanove, škole, biblioteke, ulice i trgovi u srpskim zemljama i regionu. U Šantićevu čast se dodjeljuju i pjesničke nagrade – navela je Dunđerova.

Odabrane pjesme iz pjesničkog Šantićevog opusa čitale su učenice Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” iz Bileće Darija Kuljić, Anđela Dželetović, Dragana Andrijašević, Tatjana Đorđić, Milica Kuljić i Tijana Grahovac.

Muzičkim akordima na gitari književno veče obogatio je muzičar Pavle Iković izvodeći i neke od Šantićevih pjesama koje su muzički obrađene.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO