Politika

Ko ima jaču NAMJENSKU INDUSTRIJU: Federaciji ARTILJERIJA, Srpskoj samo REMONT

Namjenska industrija u Federaciji ima teško oružje, municiju i eksploziv, dok je vojna industrija u Republici Srpskoj uglavnom usmjerana na remont motora i vojne opreme.

Ko ima jaču NAMJENSKU INDUSTRIJU: Federaciji ARTILJERIJA, Srpskoj samo REMONT
FOTO BNT NOVI TRAVNIK/PROMO
Prva samohodna haubica

Prema podacima Ministarstva industrije, energetike i trudarstva RS, u Srpskoj trenutno rade 24 privredna društva koja imaju dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Među njima, „Kosmos“ a.d. Banjaluka je u stoodstotnom vlasništvu RS, u bijeljinskom „Orlu“ je većinski državni kapital, kao i u Fabrici motora specijalne namene a.d. Pale – kažu u Ministarstvu.

Foto: G.Bobić/RAS Srbija
Foto: G.Bobić/RAS Srbija
Vazduhoplovni zavod "Orao"

Većina tih preduzeća u ovom trenutku sposobna je da remontuje radare, raketne siteme, vozila, helikoptera, ali i da proizvodi eksploziv, nišane i mašine za deminiranje.

Osim što namjenska industrija na prostoru FBiH ostvaruje bolje finansijske rezultate, fabrike u tom entitetu imaju mogućnost da poizvedu više finalnih proizvoda – naoružanja koje prodaju uglavnom na svjetskom tržištu.

Iz Ministarstva industrije FBiH nismo dobili odgovore na pitanja koliko preduzeća je tačno u njihovoj namjenskoj industriji i šta sve mogu da proizvedu. Međutim, većina tih podataka može se naći na stranicama preduzeća vojne industrije u FBiH.

Tvornica mašina i hidraulike BNT Novi Travnik sa zaposlenih 350 radnika uspjela je da proizvede prvu samohodnu haubicu u BiH kalibra 155 milimetara. Domet joj je 40 kilometara, ima automatsko punjenje šest granata i kompjutersko GPS navođenje.

Kako su se pohvalila u firmi, izuzev kamiona na koji je montirana i opreme za navođenje, sve je proizvedeno u BiH. Ova fabrika još proizvodi minobacače, raketne samohodne višecjevne sisteme, ručne bacače, tenkovske, bestrzajne i druge vrste topova.

Istovremeno, u „Igmanu“, koji zapošljava više od 1.000 radnika, proizvodi se municija. Unis „Ginex“ iz Goražda poznat je po proizvodnji eksploziva, a zapošljava 350 radnika.

Foto:
Foto: "Igman"/RAS Srbija
Municija za pješadijsko oružje

Prebrojavanje preduzeća vojne industrije u BiH i njihovih kapaciteta postalo je aktuelno naročito nakon najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će namjenska industrija u FBiH zaokružiti proizvodnju „za izvoz i za ne daj bože“. Takođe, federalni premijer Fadil Novalić najavio je proizvodnju borbenih transpotera te izjavio da je u toku gradnja fabrike baruta.

– Na taj  način ne treba isticati namjensku industriju. Ona je veliki izvozni adut i ništa više. Naročito u predizbornoj kampanji ne treba bilo koga plašiti vojnom industrijom, jer je to štetno, pa i opasno.  U Federaciji BiH time su najviše prijetili lideri SDA, što je u Srpskoj ocijenjeno kao opasno – kaže za Srpskainfo vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar.

Foto: N1/RAS Srbija
Foto: N1/RAS Srbija
Đuro Kozar

Ističe da je u BiH i u vrijeme SFRJ bilo mnogo preduzeća namjenske industrije, ali se nakon rata više ulagalao u FBiH, gdje sada radi šest takvih postrojenja.

– U Novom Travniku se prave bacači, u Hadžićima haubice, u Goraždu bi trebalo da se proizvode puške i pištolji. Takođe, u Konjicu uveliko traje serijska proizvodnja municije za pješadijsko naoružanje. S druge strane, preduzeća vojne industrije u RS loše su privatizovana i u njih se nije dovoljno ulagalo. Malo po malo su gašena. I tih nekoliko preostalih firmi koje rade remont i popravke nalaze se u krizi, jer nemaju izvozni gabarit kakav imaju fabrike u FBiH. Šteta je što je tako jer se stvorila neravnoteža između entiteta – zaključuje Kozar.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH malo šta koriste od proizvoda domaće industrije. I dalje imaju 45.000 automatskih pušaka M16, koje su donirali Amerikanci.

 Foto EuroBlic/RAS Srbija
Foto EuroBlic/RAS Srbija

Prema podacima do kojih smo došli u Ministarstvu odbrane BiH, Oružane snage BiH koriste ili su koristile usluge nekoliko firmi domaće namjenske industrije. „Ikar“ i „Avioinženjering“ iz Laktaša remontuju helikotere, kao i „Orao“ iz Bijeljine. Ranije su korištene usluge TRZ „Bratunac“ za remont vojnih vozila.

Iz Federacije BiH, u Hadžićima su remontovana takođe vojna vozila, od „Igmana“ se kupuje municija kalibra do 12,7 milimetara, Novi Travnik je remontovao stare haunice, a posredstvom UNDP u „Pretisu“ se uništava višak municije OS BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije