Politika

Ko ima veće šanse da “ODLETI” IZ FOTELJE: Smjena Košarca i Heleza na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH

Ono što je najavljivano, sada je i definitivno. Smjena dvojice ministara - Staše Košarca i Zukana Heleza, našle su se na dnevnom redu sljedeće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 21. decembar.

zukan helez i staša košarac
FOTO: HARUN MUMINOVIĆ-FENA, MINISTARSTVO SPOLJNE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH/RINGIER KOMBO

Inicijativu za smjenu ministra spoljne trgovine, Staše Košarc, a uputili su poslanici opozicije iz Srpske i nekoliko parlamentaraca iz FBiH zbog ranijeg svjedočenja njegove bivše supruge Sanje Stanković pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma PS BiH.

Stankovićeva je svjedočeći pred komisijom tvrdila da je trpila nasilje u porodici od strane Košarca, a govorila je i o korupciji u pravosuđu i odbijanju institucija kojima se obratila da je zaštite.

Potpisnici inicijative za smjenu Košarca smatraju da on zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva, niti da obavlja funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

S druge strane, smjenu ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, traže poslanici vladajuće koalicije iz Srpske nakon što je on javno izjavio kako posjeduje informacije da na teritoriji Republike Srpske, konkretno Rogatice i planine Maglić, postoje kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije.

Potpisinici inicijative za smjenu Heleza navode da je on i ranije osuđivan zbog davanja lažnog iskaza i učestvovanja u tuči, te ističu da su njegove tvrdnje o postojanju navodnih vojnih kampova u Srpskoj izmišljene.

Najava o smjeni Heleza izazva je buru među koalicionim partnerima na nivou BiH, koji su zaprijetili da će, ako SNSD ostane pri tome da aktuleni ministar odbrane ode sa te funkcije, “Trojka” insistirati na smjeni Košarca.

Pročitajte još

Kako sada stvari stoje malo je vjerovatno da će inicijativa za Helezovu smjenu proći u Predstavničkom domu jer sve i da za nju glasaju svi poslanici iz Srpske, isto najvjerovatnije neće učiniti parlamentarci iz FBiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović već je najavio da ta stranka neće podržati smjenu Heleza, a sigurno je da za smjenu neće glasati ni niko iz Trojke. Malo je vjerovatno da će to učiniti neko iz HDZ BiH i DF.

S druge strane, Košarčeva smjena bi možda mogla proći u Predstavničkom domu BiH ukoliko za to, pored potpisnika inicijative, budu glasali i poslanici “Trojke”.

Međutim, sve i da Košarčeva smjena prođe u Predstavničkom domu, ona mora da bude potvrđena u Domu naroda BiH, što se sigurno neće desiti.

Činjenica je da  SNSD u Domu naroda BiH ima četiri delegata i bez njihove potvrde ništa ne može da prođe ovaj dom.

“Predstava za građane”

Politička analitičarka Ivana Marić sigurna je da od smjene Heleza i Košarca na kraju neće biti ništa.

Ivana Marić
FOTO: FACE HD TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ona ističe da su inicijatori za smjenu Košarca, ali i Heleza, svjesni da nemaju neku veliku većinu i da bi to bilo otvaranje pandorine kutije.

Odradili su svoju predstavu za građane i sad su mirni. Vjerujem da će nastaviti dalje da rade u istom sastavu jer bi bilo koja promjena za sobom povukla mnoga druga pitanja, a to nikome od njih sada ne treba – ističe Marićeva za Srpskainfo.

Dodaje da vladajućoj koaliciji na nivou BiH sada posebno ne trebaju novi sukobi jer se pred njima nalazi zadatak da usvoje određene zakone koje traži EU.

Marićeva podvlači da ne očekuje bilo kakvu smjenu u Savjetu ministara BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije