Društvo

Ko je novi banjalučki biskup: Hercegovac koji je sveštenički život proveo u Mostaru i Rimu i koji PAPI NIJE MOGAO REĆI NE

Danas će biti zaređen novoimenovani banjalučki biskup Željko Majić. Poručio je da dolazi u Banjalučku biskupiju biti uz katoličke sveštenike i narod kako bi se zajedno hrabrili i išli naprijed.

Željko Majić biskup
FOTO: LAUDATOTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Biskupsko geslo bit će mu “In nomine Domini U ime Gospodnje”.

Monsinjor Majić podijelio je prve utiske o Banjalučkoj biskupiji, koja je izgubila najveći dio vjernika devedestih godina prošlog vijeka. Prema njegovim riječima, sve četiri mjesne crkve u BiH su stradalničke, a Banjalučka biskupija jedna je od onih koje su najviše stradale u BiH.

– Više od 80 posto predratnih vjernika više nije na području biskupije. Grad Banjaluka i okolina prije rata imali su više od 30.000 vjernika, a prema statističkim podacima s kraja 2022., na tome području ima svega 1.500 vjernika. U ratu i poslijerata ubijeni su sedmorica svećenika i jedna redovnica, što još više objašnjava tešku situaciju u kojoj se našla ova mjesna Crkva krajem devedesetih i sve ove godine 21. vijeka – rekao je mons. Majić u razgovoru za Hrvatski katolički radio i priznao kako osjeća strah od nedostojnosti biti pastir jednoj takvoj Crkvi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-To je bila moja muka kada sam dobio vijest da me Papa imenovao banjalučkim biskupom. Biti pastir u takvoj mučeničkoj stradalničkoj Crkvi. Jesam li tome dorastao? Ali prihvaćam u ime Božje. Bog preko Crkve poziva. Pozvao je i mene. Zašto? On to najbolje zna. Nisam mogao Papi reći “ne” zbog svoje odgovornosti, dosadašnjeg rada i zbog obećanja poslušnosti koje sam dao prije 36 godina – istaknuo je on.

Hercegovac u Bosni

– Dolazim iz Hercegovine, gdje su još uvijek crkve pune i gdje postoje razne župne zajednice, od djece i mladih do raznih udruženja i sekcija. Susrećući svećenike proteklih dana u banjalučkom kraju, shvatio sam kakva treba biti duhovna snaga, psihička stabilnost i dovoljno zdravlje da u takvom prostoru žive svoje svećenstvo i svjedoče vjeru – rekao je mons. Majić.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Smatra važnim da se stanovništvo koje živi u banjalučkom kraju osjeća dobrodošlo, da radosno i u egzistencijalnoj sigurnosti mogu živjeti identitet katolika. Tako da oni koji su otišli osjete tu klimu i da vide kako je dobro vratiti se na svoje staro ognjište.

– Ne možemo nikoga prisiliti da se vrati. Vjernici su širom Hrvatske i šire, oni osjećaju rodni kraj. Mislim da će se taj osjećaj pretvoriti u stvarnost življenja, ali svako treba iz svoga srca razmišljati i donijeti odluku da živi ondje gdje mu je Bog dao i gdje se najbolje osjeća – poručio je on.

Pročitajte još

Smatra da je BiH nefunkcionalna zemlja koja nije dovoljno socijalno osjetljiva.

– Kada pogledamo istoriju, BiH je bogomdana, prekrasna zemlja. Ima prekrasne ljude različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Ali BiH je vijekovima poligon interesa, najčešće stranih. I tu se različitost koristi za razdor. Različitost se ne koristi za obogaćivanje. Često se postavlja kao bure baruta i, kada nekom dođe, zapali ga i onda doživljavamo katastrofične stvarnosti, ubistva, protjerivanja, čemu smo bili svjedoci prije 30 godina – rekao je mons. Majić.

Cijeli sveštenički život mons. Majić proveo je na adresama u Mostaru i Rimu, a selidba u Banjaluku mu je deseta, prenosi Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije