Politika

Ko je reagovao srčano, a ko politički? Kako su domaći zvaničnici "PRIHVATILI" INCKOV POTEZ

Odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida brzinom svjetlosti izazvala je oštre reakcije političara iz Republike Srpske, ali i Federacije BiH i šire.

Ko je reagovao srčano, a ko politički? Kako su domaći zvaničnici "PRIHVATILI" INCKOV POTEZ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvi i najoštriji u iznošenju stava bio je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, koji je odmah sazvao vanrednu konferenciju za novinare kako bi jasno poručio da Srpska ne prihvata Inckovu odluku.

Dodik je kazao da ovakva odluka samo potvrđuje da BiH nema smisla i da ne može da funkcioniše, a da Valentin Incko mrzi Srbe čineći sve da im zagorča život.

Dodik nije jedini iz vladajuće koalicije koji je reagovao na Inckov potez, ali je svakako bio najglasniji.

Pročitajte još

Opozicija je bila nešto umjerenija u izražavanju svojih stavova, ali ipak ujedinjena oko iste stvari, da je ovakvo ponašanje visokog predstavnika nedopustivo i da je ovim potezom vratio Srpsku 20 godina unazad.

Predsjednik SDS Mirko Šarović nije se libio da okrivi vlast Republike Srpske da je dala Incku opravdanje za ovaku odluku. A odluku su osudile sve političke partije iz Srpske, među kojima su bez dlake na jeziku bili i lider DNS Nenad Nešić, kao i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

– Ovaj momenat ne treba da mjerimo prema tome naspram čega stojimo nego koju svetinju branimo! Od našeg jedinstva i naše mudrosti zavisi opstanak Republike Srpske, a oni koji je ne žele u narednim danima će u nama tražiti razloge da je napadnu. Republika Srpska je iznad svih nas i svima koji bi na nju krenuli poručujem – od tog posla vam nema ništa, pokušajte to i svi ćemo naše političke boje zamjeniti isključivo bojama srpske trobojke – jasan je bio Nešić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dok je Vukanović iznio stav da su po ko zna koji put stranci spasili Dodika.

– Na ovaj način, sve druge teme, koje su od ključnog značaja za život ljudi, padaju u drugi plan jer će Dodik i Bakir koristiti ovu serviranu lopticu da se izvuku iz živog blata, da jašu na ovoj temi sve do izbora naredne godine, a po ko zna koji put stranci spasavaju Dodika iz bezizlazne situacije u koju smo ga stisli – napisao je Vukanović na svom blogu.

Pročitajte još

Za političke zvaničnike iz Federacije BiH ovo je buđenje visokog predstavnika na koje su dugo čekali. Tačnije, od 2014. godine, od kada Incko nije donio nijednu konkretnu odluku, ali je zato odlučio da nakon isteka mandata iskoristi posljednje trzaje, da prestane da izražava zabrinutost i povuče potez kao bombu. Tako je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ovakav potez jedva dočekao, a lider SDA Bakir Izetbegović mu je i čestitao.

– Ovom odlukom visoki predstavnik je pomogao građanima BiH, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i sa dignitetom završio svoj mandat u BiH – rekao je Izetbegović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dok zvaničnici iz Federacije BiH likuju nad Inckovom odlukom, ostaje da vidimo hoće li se opozicija i vlast Srpske uspjeti ujediniti oko ovog pitanja. To će se bliže znati nakon sazivanja posebne sjedice Narodne skupštine koju je najavio Milorad Dodik, kao i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, a na koju će biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih stranaka Srpske.

Reakcije političara iz Srpske mogle bi u velikoj mjeri odrediti političke procese u budućem periodu.

Prihvati notifikacije