Društvo

Ko lovi u mutnom, ne piše mu se dobro: Evo kolike su kazne ako mimo zakona izdajete STAN NA DAN

U Srpskoj je tokom prošle godine sprovedeno 30 kontrola objekata koji se bave izdavanjem po principu „stan na dan“, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Ko lovi u mutnom, ne piše mu se dobro: Evo kolike su kazne ako mimo zakona izdajete STAN NA DAN
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na osnovu toga, izdata su tri inspekcijska rješenja i tri prekršajna naloga u iznosu od 1.500 KM.

U Inspektoratu Srpske naglašavaju da je u suzbijanju neregistrovanog iznajmljivanja stanova ostvaren vidan napredak.

– Prema posljednjim podacima APIF-a, u Srpskoj je prijavljeno više od  1.400 objekata koji pružaju ovu uslugu. Na osnovu ovih rezultata, možemo reći da su ostvareni značajni pomaci – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Podsjećaju da je od 2018. tržišna inspekcija je na osnovu reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba, po principu „stan na dan“, započela s pojačanim nadzorom subjekata koji su oglašavali ove usluge.

Pročitajte još

– Naime, fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga s turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Fizičko lice koje pruža ove usluge dužno je da ugovor o pružanju usluga dostavi APIF-u radi njegovog evidentiranja. Takođe, obavezno je da ispoštuje i obaveze definisane propisima iz poreske oblasti.

Zakonom o ugostiteljstvu propisana je kazna za fizičko lice od 500 KM ako pruža usluge iznajmljivanja smještaja suprotno zakonu.

Biće još kontrola

Osim uredbi o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice i naftu, u fokusu inspekcijskih kontrola u narednom periodu biće i poslovanje pružalaca usluga smještaja u RS. Naime, statistički pokazatelji u poređenju s realnim stanjem upućuju na sumnju da se posluje u sivoj zoni, posebno kada je riječ o “stanu na dan”. To je zaključeno na nedavnom sastanku ministra trgovine i turizma i direktora Inspektorata RS, koji su pozvali privredne subjekte iz sektora turizma i ugostiteljstva da poslovanje obavljaju u skladu sa zakonom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije