Društvo

Ko najteže podnosi ljetne temperature u aprilu: Najčešći problemi sa krvnim pritiskom, ali tu je pojačan umor i POJAVA ALERGIJA

Ljetne temperature u aprilu nekima su podigle raspoloženje i povećale energiju. Međutim više je onih čiji organizam je negativno reagovao. Problemi sa krvnim pritiskom, povećan umor ili pojava alergije.

Ko najteže podnosi ljetne temperature u aprilu: Najčešći problemi sa krvnim pritiskom, ali tu je pojačan umor i POJAVA ALERGIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ove temperature najviše utiču na kardiovaskularne pacijente koji već imaju terapiju dakle hronični pacijenti. Najgore će podnijeti to osobe koje imaju srčano popuštanje ili srčano zatajenje ili srčanu insuficijenciju. A osim toga utiče i na pacijente koji su prebolovali infarkt rekla je Jasmina Ćorović Kuburović, internista i kardiolog.

Uticaj i visokih temperatura i naglih promjena vremena odražava se na cjelokupni imuni sistem. Zato, briga o imunitetu univerzalni je savjet ljekara.

-Nemojte zaboraviti da imunitet počinje u crijevima. To je ono o čemu moramo voditi računa, uzimati probiotike i prebiotike zatim i vitamine. Ono što možemo svakodnevno jeste što više voća i povrća svježeg unositi, truditi se da imamo fizičku aktivnost i truditi se da se ne zadržavamo u zatvorenom prostoru – dodala je ona. Simptomi virusnih infekcija donekle se preklapaju sa simptomima alergija.

Neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine prouzrokovale su i rano pupanje biljaka. A polen i pelud jedan su od glavnih uzročnika proljećnih alergija.

Alergija je pretjerana reakcija imunog sistema na određene tvari, a simptomi su često individualni.

-Simptomi kože, razne urtike, crvene fleke raznih veličina, difuzna, akutna, hronična urtika. Ta urtika može biti povezana i sa Kvinkeovim edemom, a to je otok usnica, otok lica, otok oko očiju. Tegobe od strane disanja, to su ljudi koji imaju bronhijalnu astmu, opstruktivni sindrom, koji imaju rinitise, alergiju gornjih disajnih puteva. U sklopu gornjih disajnih puteva imamo i upalu očiju, to su crvene konjuktive, beonjače su jako crvene, prošireni krvni sudovi, imamo suzenje očiju, imamo kihanje – rekla je Zahra Dizdarević, alergolog i pulmolog.

Pročitajte još

Za alergiju nema konkretnog lijeka, međutim može se držati pod kontrolom.

-Ako je neko već alergičan imate terapiju koja traje 40 dana, antihistaminsku terapiju i li glukokortikoidnu. Zašto 40 dana? 30 dana treba da bi došlo do tzv. stabilizacije membrane mastocita tj. ćelija koje u kontaktu sa alergenom izazivaju lučenja supstanci koje dovode do alergijskih manifestacija. Takvom pacijentu kažete, uzmite lijek ksados, uzmite lijek 40 dana – pojašnjava doktorica Dizdarević.

Pored propisanih terapija i praćenja ljekarskih preporuka važna je kažu ljekari i prilagođena ishrana te dovoljna hidracija, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu