Politika

I SDS sprema kandidata za Banjaluku: Umjesto dogovora, opozicionari se utrkuju ko će prvi objaviti ime

Sastanka opozicije u Republici Srpskoj, na kojem bi trebalo da se pokuša postići dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima, još nema ni na vidiku, ali su zato opozicione partije požurile s jednostranim objavljivanjem svojih kandidata za gradonačelnike najvećih gradova.

pres konferencija opozicije u Srpskoj
FOTO: SDS

Tako je, između ostalog, već poznato da će PDP za gradonačelnika Banjaluke ponovo kandidovati aktuelnog gradonačelnika, Draška Stanivukovića, a Narodni front Jelene Trivić, gotovo sigurno, takođe će imati svog kandidata za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj.

Iako to još zvanično nije objavljeno, predsjednica Narodnog fronta skoro sigurno će izaći na crtu svom dojučerašnjem najvjernijem stranačkom saborcu iz PDP, a, prema određenim informacijama, Gradski odbor SDS takođe bi mogao da kandiduje nekog iz svojih redova za gradonačelnika Banjaluke.

U Bijeljini je situacija, iako do izbora ima skoro godinu dana, takođe prilično jasna, pa će sadašnji gradonačelnik iz SDS, Ljubiša Petrović, bez prethodnog usaglašavanja stavova opozicionara ponovo biti kandidat za gradonačelnika tog grada.

Ljubiša Petrović
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Logikom „ko prije djevojci“ izgleda da se vodio i lider Liste „Za pravdu i red“, Nebojša Vukanović, koji je još prije više od mjesec dana obznanio da će njegov pokret imati kandidata za gradonačelnika Trebinja, te da je to Lazar Radan.

Kakve su šanse opozicije da razjedinjena izađe na predstojeće lokalne izbore i nada se pobjedi nad kandidatima vladajuće koalicije u Srpskoj, pitali smo za mišljenje univerzitetskog profesora i sociologa Dragu Vukovića. On, između ostalog, smatra da u stanju u kakvom se sada nalazi, opozicija ne treba da ima prevelika očekivanja od lokalnih izbora sljedeće godine.

– U Republici Srpskoj generalno postoji problem opozicije. Sam pojam opozicije podrazumijeva da imamo nekoliko političkih subjekata koji treba da se ujedine kako bi imali nekakve šanse na izborima. Opšta je procjena, a ja mislim da je ona potpuno tačna, da opozicija bez ujedinjenosti nema nikakvih šansi na izborima. Čak i da su ujedinjeni imali bi male šanse, a ovako razjedinjeni te šanse su u domenu teorije – tvrdi Vuković.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodaje da razlog zbog kojeg u Srpskoj ne postoji jedinstvo opozicije leži u tome što najveće opozicione stranke, prema njegovim riječima, ne mogu da usaglase svoje ideologije, programe i ciljeve kako bi se formirala jedinstvena opozicija.

– Umjesto jedinstvene opozicije mi imamo pojedinačne stranke, manje-više razjedinjene, opterećene unutrašnjim frakcijama i sukobima, te manje ili više negativno raspoložene jedne prema drugima. To je, nažalost, stanje u današnjoj opoziciji. Stalno imamo pokušaje nekog prividnog mirenja i ujedinjavanja opozicije, a onda se to na prvom testu razbije kao mjehur od sapunice – ističe Vuković.

Pročitajte još

Tvrdi da opozicija u Republici Srpskoj nije okupljena oko zajedničkih ideja i ne nudi građanima program koji garantuje izlazak iz krize, uređeno i demokratsko društvo, borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomski i svaki drugi oporavak.

– Opozicija treba da iznese takav program i da građanima ponudi alternativu ovima koji su na vlasti. Umjesto toga, opozicija je razjedinjena jer je došla na nivo ogoljene borbe za vlast. U toj borbi opozicionari zaziru jedni od drugih. Mislim da će opozicija na lokalnim izborima biti potpuno razjedinjena, te da će dobrim dijelom zbog tih unutrašnjih uskih interesa imati loš rezultat, posebno u velikim gradovima – predviđa Vuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije