Politika

KO SU, ODAKLE SU Dodik ne otkriva kojih bi 10 država priznalo Srpsku

Za manje od mjesec dana lider SNSD i novoizabrani predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, dva puta je ustvrdio da je u ovom trenutku čak deset država svijeta spremno da prizna nezavisnost Srpske.

Milorad Dodik na pres konferenciji
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iako nijednom nije želio da objelodani koje su to države koje bi priznale samostalnu Republiku Srpsku, pa čak ni na kojem kontinentu se one nalaze, Dodik je prvo sredinom oktobra, a zatim i prekjuče ponovio da postoje države koje su spremne na takav korak.

– Sigurno je da Republika Srpska neće povlačiti poteze koji će dovesti do destabilizacije. Samo tražimo da se BiH vrati u ustavne okvire. Nismo nerazumni ljudi, ali je naša procjena da bi deset zemalja, od toga šest sigurnih, priznalo nezavisnost Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je, između ostalog, istakao da “postoji kapacitet za formiranje nezavisne države”, te da će Srpska donijeti odluku o samostalnosti ukoliko ne dobije ulogu i poziciju koja je zapisana u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

– Deset zemalja, šest sigurno, a za četiri vjerujemo, priznale bi Republiku Srpsku kada bi se otcijepila. Nije ni Kosovo u Ujedinjenim nacijama, pa ne moramo ni mi biti. Možemo naći zemlju koja će nas zastupati – poručio je Dodik.

Profesor geopolitike i bivši savjetnik Milorada Dodika, Srđan Perišić, za Srpskainfo kaže da ne treba sumnjati u tvrdnje novoizabranog predsjednika Srpske da u svijetu postoje zemlje koje bi priznale samostalnost Republike Srpske. On ističe da bi u tom procesu, prema njegovim riječima, snažnu ulogu odigrala Rusija.

FOTO SCREENSHOT N1
FOTO SCREENSHOT N1
Srđan Perišić

– Očigledno je da Republika Srpska ima prijatelje i saveznike na međunarodnoj sceni, što je posljedica njenih dobrih odnosa s Rusijom. To možete da poredite sa situacijom kad je Srbija uspjela da isposluje povlačenje priznanje Kosova kao nezavisne države od 20 zemalja. Srbija je to uradila preko ruske diplomatije, a isti obrazac primjenio bi se i na tih deset zemalja koje bi priznale nezavisnost Republike Srpske. Svaka od njih je u dobrim spoljnopolitičkim odnosima s Rusijom, koja bi svojom diplomatijom sigurno stala iza takvog priznanja – kaže Perišić.

On, međutim, nije želio da otkriva niti prognozira koje su to države koje bi priznale samostalnost Srpske.

– Ne bih sad ulazio u to koje su države spremne na takav potez. Ni u slučaju povlačenja priznanja Kosova nije unaprijed saopštavano koje će države to da urade, a čak ni najbolje obaviješteni svjetski analitičari nisu mogli da pretpostave koje zemlje će da povuku priznanje Kosova. Isto tako, ne bih mogao više da kažem o tome koje bi zemlje priznale nezavisnost Srpske. Znam da bi tih deset zemalja bile iz Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike – kaže Perišić.

Pročitajte još

Bivši srpski član Predsjedništva BiH i nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH, Mladen Ivanić, smatra da nije isključeno da u svijetu zaista postoji deset zemalja, o kojima priča Dodik, a koje su spremne da priznaju nezavisnost Republike Srpske. Međutim, Ivanić za Srpskainfo kaže da je ubijeđen u to da se među državama koje pominje Dodik ne nalazi nijedna koja ima neku posebnu težinu u međunarodnim odnosima.

– Moguće je da postoje takve zemlje, ali čisto sumnjam da su to važne države koje bitno opredjeljuju međunarodnu politiku.To bi moralo biti nešto vrlo specifično i sumnjam da bi to bile zemlje koje imaju posebnu težinu u međunarodnim odnosima. Najveći dio takvih zemalja čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma i sumnjam da bi one napravile bilo kakav iskorak te vrste. Bilo bi dobro da Dodik kaže na koga misli, kad o tome govori – kaže Ivanić.

Nerealna pretpostavka

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije i ambasador u UN, Vladislav Jovanović, za Srpskainfo kaže da ne vjeruje u mogućnost brzog priznavanja eventualne nezavisnosti Republike Srpske u međunarodnim okvirima. – Takva pretpostavka, u ovom trenutku, izgleda mi prilično nerealno. Ne vjerujem da bi to brzo išlo, a takve stvari, ako se rade, završavaju se u kuhinjama onih koji su jaki i koji su za tako nešto zainteresovani. Mogli bi da kao ćorava koka nabadamo koje bi zemlje priznale nezavisnost Srpske, ali je to neozbiljno – kaže Jovanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije