Politika

Ko sve tuži državu i zbog čega: Vojnici i pritvorenici dobijaju BiH na sudu

Institucije BiH su prošle godine izgubile 212 parničnih predmeta vrijedosti oko 2,8 miliona maraka, izvještava Pravobranilaštvo BiH.

oruzane snage bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Od 212 izgubljenih predmeta, 152 se odnose na: tužbe pravosudnog osobolja na nivou BiH radi isplate naknade za prevoz, topli obrok, odvojen život i smještaj (21 predmet), parnični postupci pripadnika OS BiH zbog isplate razlike plate između ličnog i formacijskog čina (92 predmeta), zatim parnični predmeti zbog neosnovanog hapšenja i pritvaranja (12), kao i parnični postupci po tužbama protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH za refundaciju naknade za bolovanje preko 42 dana (27 predmeta).

U kategoriju ostaklih spada još 60 predmeta.

Kada je riječ o tužbama zaposlenih u pravosuđu, osnov su bile odluke Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine jer Zakon o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije predviđao gorepomenute naknade.

Parlamentarna skupština BiH je u decembru 2020. izmijenila taj zakon, u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, ali Pravobranilaštvo se i dalje bavi ranije podnesenim tužbama i protiv njih nema lijeka dok same ne iščeznu.

Tužilaštvo BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJ A

U slučaju pripadnika OS BiH, takođe ništa ne može da se uradi u slučajevima kada se pripadnik premjesti na niže radno mjesto nego što ima lični čin. U tom slučaju, Zakon o službi u OS BiH nalaže isplatu razlike u plati.

Pročitajte još

– Zakonom o krivičnom postupku BiH propisano je pravo na naknadu štete licu koje je pred Sudom BiH bilo u pritvoru, a nije došlo do pokretanja krivičnog postupka, ili je postupak obustavljen, ili je pravosnažnom, presudom oslobođeno od optužbe ili je optužba odbijena. Pravni osnov ovih zahtjeva je neosporan i gotovo da nepostoji mogućnost da isti budu riješeni u korist BiH – navodi Pravobranilaštvo u izvještaju o radu za 2022.

Istini za volju, od ukupno 1.575 parničnih predmeta u radu u 2022. godini, u korist BiH okončano je 129 predmeta, a njihova vrijednost je neuporedivo veća – 16 miliona KM.

U tzv. Izvršnim predmetima u BiH i u inostranstvu, Pravobranilaštvo je radilo na njih 849. U korist BiH okončani su predmeti vrijedni 654.206 KM, a u korist suprotne strane 469.302 marke.

Takođe, Pravobranilaštvo BiH vodi dva međunarodna arbitražna spora koja se odnose na RS. Prvi postupak se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje imovinskih sporova u Vašingtonu po tužbi “Elektrogospodarstva Slovenije”, a vrijednost spora prelazi 1,3 milijarde KM.

Slovenci su već dobili ERS odnosno RiTE Ugljevik koja je dužna da im isplati 67 milina evra, za predratna ulaganja, po odluci Arbitražnog vijeća u Beogradu. Spor u Vašingtonu je bio zamrznut. Drugi spor je na istom mjestu vodi po tužbi “Vijadukt portorož” vrijedan 100 miliona KM, a odnosi se na gradnju HE na Vrbasu.

BiH kao vlasnik imovine

Pravobranilaštvo BiH kaže da je kod njih registrovan “veći broj predmeta” koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih i susjedskih odnosa, u vezi sa gradnjom na gradskom građevinskom zemljištu u državnom vlasništvu. Kao i upisom prava u postupcima zamjene i uspostave zemljišnih knjiga ili usaglašavanjem ZK i katastarskih izvodaka u odnosu na imovinu koja je evidentirana u korist države, SFRJ, sekretarijata za poslove narodne odbrane FNRJ, opštenarodne imovine, kao i drugih državnih odnosno ranije republičkih institucija. – Aktivnosti koje su vođene rezultirale su pozitivnim iskorakom u pogledu adekvatne zaštite državne imovine. Želimo da istaknemo da je u oko 30 predmeta koji su vođeni radi usaglašavanja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka uknjiženo pravo svojine u korst države BiH – navodi se u dokumentu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije