Politika

“Ko vas više puta prevari s njim ne vrijedi više razgovarati” Opozicione partije jednoglasno odbacile poziv na sastanak sa vladajućom koalicijom, na izbore izlaze 6. oktobra

Poziv lidera SNSD, Milorada Dodika da stranke iz Srpske ne učestvuju na lokalnim izborima po Izbornom zakonu BiH, čije izmjene je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, samo je predstava za naivne u kojoj nećemo učestvovati.

pres konferencija opozicije u Srpskoj
FOTO: SDS

Ovo je jednoglasna poruka lidera opozicionih stranaka iz Republike Srpske, koji su potvrdili da će učestvovati na lokalnim izborima u BiH, 6. oktobra ove godine, po Izbornom zakonu BiH, jer je, kako kažu, to jedini zakon koji je na snazi i koji postoji u ovom trenutku.

Lider SDS, Milan Miličević kaže da se predstavnici ove partije neće odazvati ni pozivu na sastanak svih partija iz Srpske, koji je za ponedjeljak 20. maj, najavio predsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

– Poziv na blokadu izbora i poziv na sastanak oko izbornog zakona vidim samo kao izlaznu strategiju i alibi za SNSD da uradi ono što je svejedno planirao, a to je da se prijavi na izbore po pozivu CIK. Oni sada samo žele da taj postupak opravdaju time kao da se navodno moraju tamo prijaviti, zbog toga da spašavaju Srpsku – ističe Miličević.

Milan Miličević
FOTO: SDS

On dodaje da je vladajuća koalicija prije dva dana izjavili da su SDS i opozicija navodno napravili neki dogovor sa Bošnjacima da podijele Srpsku po gradovima i opštinama, što je potpuna besmislica.

– U toj predstavi, u koju zaista ne mogu da povjerujem da neko vjeruje, ne želimo da učestvujemo, jer nismo bili akteri koji su pozvani ni prilikom uobličavanja i nastanka Izbornog zakona Republike Srpske, nego je on stavljen minut do 12 pred poslanike – rekao je Miličević.

Prema njegovim riječima, ovo je nastavak licemjerne politike od strane vlasti, u kojoj se ne poštuju Narodne skupštine Republike Srpske.

– Nažalost, to se desilo desetine puta, da se odluke koje usvoji ili donese Narodna skupština ne sprovode ili se zaboravljaju kao da nikada nisu donesene. Tako da, nekada, iako smo imali dobru namjeru da razgovaramo, sada je zaista više nemamo, jer sa onim ko vas prevari jednom, dva, tri, pet puta, zaista ne vrijedi više razgovarati – zaključio je Miličević.

Jedan dan idu na izbore, drugi ne

Ovim stavovima pridružuju se i iz PDP. Lider re stranke Branislav Borenović ističe da ni on nema namjeru da se odaziva sastanku.

Branislav Borenović,
FOTO: PDP

– Besmisleno je komentarisati izjave pogubljenih i nedosljednih režimskih vladajućih politika. Jedan dan izlaze na izbore, drugi dan ne izlaze, treći dan ih odlažu, četvrti dan gutaju žabe… izgubljeni u vremenu i prostoru, vječito tražeći izgovore za svoje neuspjehe, lazni patriotizam i obmane – poručio je Borenović.

Na bazi svega, ističe da nema namjeru ni da se odaziva na zajednički sastanak.

– Nemam namjeru biti dekor u tom providnom igrokazu političkih štetočina koje su sve učinile godinama da blokiraju donošenje pravila za fer i poštene izbore – istakao je Borenović.

I prvi čovjek liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, kaže da mu “ne pada na pamet da spašava Milorada Dodika”.

Nebojša Vukanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Dodik se valja u sopstvenom blatu. Prije nego što je natjerao Žunića i svoje poslanike da predlože Izborni zakon RS i donose odluke koje ne mogu da se sprovedu, trebao je da razmisli i da ne ponižava Narodnu skupštinu RS. Ovo nije izuzetak ili greška, ovo je jednostavno postalo pravilo, jer donosili su odluke poput nepoštovanja odluka Ustavnog zakona BiH, osnivanje Agencije za lijekove itd, a onda te odluke postaju mrtvo slovo na papiru, kao nekada referendum – kaže Vukanović.

SNSD traži alibi

On je podsjetio da je njegova lista tokom skupštinske rasprave o Izbornom zakonu Srpske više puta upozoravala da ne postoji ni teorijska mogućnost da se lokalni izbori u Srpskoj sprovedu po Izbornom zakonu RS.

– Da je Dodiku bilo iskreno stalo do izmjena izbornog zakona, on bi nakon svih onih kriminalnih dešavanja iz prošlosti, pogotovo iz 2020. godine kada je bilo kontrolno brojanje, pozvao sve aktere da se dogovore oko izmjena izbornog zakona – kategoričan je Vukanović.

On kaže da se neće odazvati na sastanak niti će prihvatiti Dodikovu ideju da ne izađu na izbore.

– Dok nas zove da ne izađemo na izbore, SNSD je već počeo prikupljati materijale i prijavljuje se. Oni samo traže alibi za svoj poraz i kapitulaciju. Lista “Za pravdu i red” je izlazila na izbore po važećim zakonima, a sada je to Izborni zakon BiH. Ja sam saglasan da taj zakon ima brojne manjkavosti, jer prije svega nema skenera i video nadzora na svakom biračkom mjestu, ali mi nemamo toliku jačinu da utičemo na procese i pravila i mi ćemo izaći na izbore – naglasio je Vukanović.

Skrivanje iza opozicije

Pozivu se neće odazvati ni Narodni front. Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić ističe da su sve stranke u vlasti već i same ušle u proces prijave za izbore prema pravilima koje je raspisala CIK BiH.

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠLIĆ/RINGIER

– Oni žele da se sakriju iza opozicije, jer će sutra reći, evo opozicija učestvuje, pa moramo i mi – naglašava Trivićeva.

Podsjeća da njeni poslanici nisu ni glasali za usvajanje Izbornog zakona RS.

– Zato nemamo ni obavezu da ga čekamo. Mi se prijavljujemo po važećem Izbornom zakonu BiH i za nas tu nema dileme. A odazivati se pozivu ljudi koji samo žele naći način kako da se izvuku iz sopstvenih laži, zaista nismo glupi da im opozicija posluži kao takav alibi – rekla je Trivićeva.

Ona dodaje da sve i kada bi srpske stranke odbile da se prijave na izbore, isto ne bi učinile bošnjačke stranke koje se nalaze u Srpskoj.

– Zar zaista mislite da bošnjačke stranke koje su u Srpskoj ne bi izašle na izbore po zakonu koji je na snazi. Šta tek tada rizikujemo. Niko neka ne sumnja da će se izbori ovdje provesti – kategorična je Trivićeva, pišu Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu