Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOALICIJA NA VIDOVDAN Zahuktavaju se pripreme za lokalne izbore u Banjaluci

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Koalicioni sporazum za predstojeće lokalne izbore, koji je u Banjaluci okupio devet partija, biće najverovatnije potpisan na Vidovdan, 28. juna, a pored dosadašnjih članica pokušavaju se privući i pripadnici opozicije, saznaje Srpskainfo.

U najvećem gradu Srpske zajedničko djelovanje i podršku jedinstvenom kandidatu za novi mandat gradonačelnika, Igoru Radojičiću, dogovorili su SNSD, DNS, SP, DEMOS, SPS, Poligraf, Ujedinjena srpska, NDP i Partija ujedinjenih penzionera, mada se ni na tom broju ne bi moralo stati, jer, kako saznajemo, pregovora se i s opozicijom.

– U pitanju su ljudi koji pripadaju opozicionom bloku u aktuelnom sazivu Skupštine grada, s kojima se priča o njihovom eventualnom učešću u koaliciji, koja trenutno okuplja veliki broj partija – tvrde dobro obaviješteni izvori koji nisu željeli da iznose imena.

U aktuelnom sazivu gradskog parlamenta ostali su malobrojni odbornici opozicije. Jedan od njih je odbornik SDS Aleksandar Petković, koji je kratko poručio da razgovori s vladajućom koalicijom mogu biti isključivo u pravcu razvoja grada, ali nipošto političkog djelovanja.

Aktuelni gradonačelnik i predsjednik GO SNSD Banjaluka Igor Radojičić potvrdio je da će koalicioni sporazum biti potpisan krajem juna.

Foto: Grad Banjaluka

– Još prije epidemije smo imali seriju bilateralnih razgovora s političkim partijama. Razgovarali smo o koalicionim odnosima i predstojećim izborima. Prvo su bili pripremljeni i usaglašeni principi, a nakon toga i formalni tekst sporazuma – objasnio je Radojičić.

Pojavom virusa korona došlo je do zastoja u pregovorima, ali, kako je dodao, u srijedu su uspjeli održati sastanak s predstavnicima partija na kojem su usaglasili kompletan tekst koalicionog sporazuma.

– On predviđa osnove programskih principa, nastavak programa Banjaluka 2025, koji će biti ponuđen u inoviranom obliku, a nastavlja se na ono što smo radili ovih godina. Isto tako, predviđa saradnju u predizbornom periodu između stranaka potpisnica, zajedničkog kandidata za gradonačelnika iz reda SNSD, te postizbornu saradnju – kazao je on.

Objasnio je da će partije potpisnice biti učesnici lokalne vlasti nakon održanih lokalnih izbora u procentu u kome ostvare rezultat na samim izborima.

– Zavisno od toga ko kakav rezultat ostvari i koliko glasova budu imali s tolikim procentom mogu učestvovati i u raspodjeli lokalne vlasti u Banjaluci. U ovom momentu nismo se bavili i ne možemo se baviti raspodjelama, koje zavise od izbora i volje građana. To su neki osnovni postulati samog koalicionog sporazuma – naveo je Radojičić.

Iz političkih partija poručuju da su u tekstu koalicionog sporazuma razrađene i određene pojedinosti. Tako u slučaju da, na primjer, partije imaju isti broj mandata u Skupštini grada prednost će imati ona koja bude imala više glasova. Kažu da je nezahvalno iz ove perspektive prognozirati kakva bi podjela mogla biti među strankama kada su u pitanju druge funkcije u lokalnoj vlasti. Objašnjavaju da će sve će zavisti od rezultata predstojećih izbora.

Rezultat iz 2016.

U trci za gradonačenika Banjaluke Igor Radojičić je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio 50.398 glasova, što je daleko više od glasova koje je dobio njegov tadašnji protivkandidat, Dragan Čavić.

Čavić je ispred Saveza za promjene dobio 35.278 glasova građana Banjaluke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO