Politika

KOALICIJA PRED PUCANJEM Gubitak Prijedora razbjesnio SNSD, DNS uzvraća udarac

Osvanuo je dan koji bi mogao biti ključan za koaliciju dugu dvije decenije, koju čine SNSD i DNS.

KOALICIJA PRED PUCANJEM Gubitak Prijedora razbjesnio SNSD, DNS uzvraća udarac
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je ova koalicija pretrpila ozbiljne zemljotrese u protekle dvije godine, izvori bliski ovim strankama kažu da je ovaj put kap prelila čašu i da se netrepeljivost može rezati nožem.

Kao kamen spoticanja u odnosu između SNSD i DNS pokazao se Prijedor, grad oko kojeg ove dvije stranke potiho biju bitku već godinama.

Za DNS Prijedor je rodni grad, bastion iz kojeg je ova stranka krenula u osvajanje birača da bi na proteklim opštim izborima postala treća partija po snazi u Srpskoj.

Za SNSD osvajanje Prijedora znači ispunjenje zacrtanog političkog cilja, a to je potpuna dominacija te stranke u svim gradovima i opštinama u Srpskoj.

Pročitajte još

Desant SNSD na Prijedor počeo je prošle godine, kada su uz pomoć SDA, DF, PDP i još nekih poslanika napravili skupštinsku većinu i potisnuli svoje koalicione partnere (DNS).

Taj “nož” u leđa, koji je SNSD zabio DNS u Prijedoru, u više navrata je isticao bivši predsjednik DNS Marko Pavić. Iz SNSD su, međutim, stizali odgovori kako koalicije na lokalnom nivou ne mogu i ne smiju da utiču na odnose na republičkom nivou. To pravilo je važilo sve do prije par dana, kada je DNS uspio da vrati vlast u Prijedoru i potisne SNSD.

Izvori iz ove stranke rekli su za Srpskainfo da je to do te mjere naljutilo vrh SNSD da je naredio “sječu” svih kadrova DNS iz Prijedora, uključujući i smjenu ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, koja dolazi upravo iz Prijedora.

Ova odmazda SNSD natjerala je Predsjedništvo DNS da za danas sazove hitan sastanak na kojem će biti jedna tačka dnevnog reda izlazak iz koalicije.

Ukoliko DNS napusti koaliciju, vlast gubi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, a odnos snaga mijenja se i na nivou BiH, gdje bi SNSD i stranke iz Srpske okupljene oko te partije izgubili trenutnu snagu koju imaju.

Sjednica će biti održana u prostorijama Glavnog odbora DNS u Banjaluci, sa početkom u 15 sati.

Prihvati notifikacije