Društvo

Kod njih plata NAJDUŽE TRAJE: U sedam opština i dva grada prosječna primanja veća od 1.000 KM

Prosječne plate veće od 1.000 KM u Republici Srpskoj tokom prošle godine imali su zaposleni u dva grada i sedam opština, a među njima su i mala mjesta, Srebrenica i Foča.

Kod njih plata NAJDUŽE TRAJE: U sedam opština i dva grada prosječna primanja veća od 1.000 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako je u Srebrenici, po zvaničnim statističkim podacima, prosječna plata bila 1.051 KM, a kako saznajemo, doprinos tome daje isključivo Rudnik olova i cinka „Sase“, koji je pod koncesijom jedne britanske firme.

Kada se uzme u obzir da je u tom rudniku zaposleno oko 480 radnika ili gotovo četvrtina od ukupnog broja radnika u toj opštini, onda ovaj podatak dobija još veći značaj.

Drvna industrija

Podsjećamo da prosječna neto plata u Republici Srpskoj za prošlu godinu iznosi 956 KM.

Pročitajte još

U Foči se već godinama bilježe plate veće od republičkog prosjeka i tokom 2020. je iznosila 1.055 konvertibilnih maraka. Foča tradicionalno ima najrazvijeniju drvnu industriju i veliko šumsko gazdinstvo „Maglić“.

Najveća plata definitivno je u Stanarima, mjestu koje je postalo opština prije šest i po godina. Prosječna isplaćena plata u Stanarima je 1.295 konvertibilnih maraka, zahvaljujući Termoelektrani „Stanari“, koju je izgradila privatna firma EFT.

Bliže minimalcu

U Stanarima je, inače, zaposleno ukupno nešto više od 1.400 ljudi, dok samo u termoelektrani radi više od 850 zaposlenih.

Prosječna plata veća od 1.000 KM bila je prošle godine još u Banjaluci (1.084 KM), Gacku (1.162 KM), Istočnom Mostaru (1.044 KM), Istočnom Novom Sarajevu (1.050 KM), Trebinju (1.015 KM) i Ugljeviku (1.266 KM).

Najniže prosečne plate su Donjem Žabaru (653 KM) i Jezeru (664 KM).

Na korak do cilja

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je prosječna plata u decembru prošle godine bila 979 KM, što je na korak od ostvarenja cilja Vlade da ona bude 1.000 KM. Višković je dodao da je siguran da su tome znatno doprinijele povlastice i subvencije koje nudi Zakon o podsticajima.

– Po tom zakonu smo uredno za sve privrednike ispoštovali svoje obaveze, što ćemo uraditi i sada – rekao je Višković.

Prihvati notifikacije