Politika

Koje lice Petrovića je pravo: Zalaže se za dame u politici, a ne želi da žena sa najviše glasova u SDS ide u Dom naroda BiH

Spreman sam da ako Predsjedništvo SDS ne bude imalo u svom sastavu ženu, istupim iz Predsjedništva i ostanem samo član Srpske demokratske stranke! Od svog principa neću odustati!

Koje lice Petrovića je pravo: Zalaže se za dame u politici, a ne želi da žena sa najviše glasova u SDS ide u Dom naroda BiH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To je poručio gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama i zapitao se: „Da li mi ovdje na Balkanu sprovodimo nasilje nad ženama u politici“?

– Isuviše ste jake i bitne da bi trpile bilo koji vid nasilja, pa neka je to i političko i bilo koje drugo! Dugujemo vam život, dugujemo vam ljubav, dugujemo vam poštovanje! Zapamtite dobro, samo jedan dan, ali samo jedan da svaka od vas kaže danas neću raditi nastaće kolaps i mi “muškarčine” nećemo se snaći! – napisao je Petrović na Fejsbuku.

Pročitajte još

Misleći na Jelenu Trivić, kaže da je „svim srcem i svom dušom navijao za jednu ženu na prošlim izborima za predsjednika“.

– Ta žena je i pobjednik, pobijedila je tog “velikog” baju iz Bakinaca, koji je morao lažima, ucjenama, krađom i batinanjem da nasilno ponovo dođe do vlasti! Svako ko je pratio kampanju zna da ja lično nisam izgovorio nijednu pogrdnu riječ, nijednu uvredu, ali nisam uputio i nijednu jedinu prozivku na račun tadašnje predsjednice, a aktuelnu gospođe Predsjedavajuće, nisam je ni spomenuo! Držao sam se svog principa da kao muškarac nikada ne dozvolim da me politika zanese, da skrenem sa puta, uvrijedim ženu i prestanem se ophoditi prema njoj kao prema dami – kaže Petrović.

ŽENE U POLITICI? ŽRTVE NASILJA U POLITICI, DA ILI NE? U toku je nedjelja aktivizma povodom Dana borbe protiv nasilja…

Posted by Др Љубиша Петровић / Dr Ljubiša Petrović on Sunday, November 27, 2022

Između ostalog, zapitao se koliko je žena u politici, koliko žena zapravo istinski donosi odluke samostalno i bez pritiska, koliko žena je na visokim funkcijama i koliko žena nisu žrtve i marionete “velikih” funkcionera?

Odgovore na neka od ovih pitanja Petrović bi mogao da potraži baš u svom političkom djelovanju, konkretno na proteklim sastancima u SDS, kada su se birali kandidati SDS za Dom naroda BiH i kada se biralo privremeno rukovodstvo stranke.

Kao što je poznato, kandidat SDS za delegata u Dom naroda BiH je dr Želimir Nešković iz Lopara, iako je on već osvojio mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zato je, kako tvrde izvori Srpskainfo, prvobitni prijedlog bio da u Dom naroda BiH ide Aleksandra Pandurević, za koju je navijao čak i v.d. predsjednika SDS, Milan Miličević. Ne samo zbog toga što je pripadnica manje zastupljenog pola u politici, o kome Petrović sada priča, nego i zbog činjenice da je na prošlim izborima imala najviše glasova od svih žena na listama SDS. Pri tom je ranije bila poslanik u PS BiH.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Međutim, Ljubiša Petrović je bio jedini u privremenom rukovodstvu stranke koji je bez obrazloženja bio protiv toga da Pandurevićeva bude kandidat za Dom naroda BiH. Njegov cilj je da, umjesto Neškovića, u Narodnu skupštinu uđe predsjednik Gradskog odbora SDS Bijeljina, Tomica Stojanović, kako bi bar malo relaksirao zategnute odnose sa njim. Jer, odustajanjem od poslaničkog mandata Petrovića, Neškovića i Đorđa Milićevića, u NSRS iz semberske izborne jedinice ulaze Mirjana Orašanin i Tomica Stojanović. Sada se Petrović našao da priča o ulozi žena u politici, pokušavajući da se iskupi pričom kako u Predsjedništvu SDS treba da budu i žene. Zbog mira u kući, ide po njegovom – tvrde naši sagovornici.

Da žena nema u privremenom rukovodstvu SDS, primjetili su i na društvenim mrežama. Upravo to pitanje je Pandurevićevoj uputio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

– Ja sam marginalizovana, sa svezanim rukama i nogama još 2019. Jer sam bila uz Miličevića kada se nije smjelo – odgovorila mu je Pandurevićeva.

Takođe je napisala da je bez ikakve kampanje, plakata, bilborda i stotina hiljada maraka, te sa instrukcijama da se ne glasa za nju, ipak osvojila najviše glasova među ženama u SDS. Više od mnogih muškaraca sa logistikom.

I ne samo Pandurevićeva.

Primjer je i dr Sonja Karadžić – Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Srpske u prošlom mandatu, najvišoj funkciji na koju može da dođe opozicija u RS, a koje više nema ni u kakvim kombinacijama. U jednoj od diskusija na Tviteru “objasnila” je zbog čega žena uglavnom nema u politici: Ne doručkuju dva kilograma jagnjetine o državnom trošku, a ostali obroci 3 minimalca; ne vode na put ljubavnice; ne boluju od broja konja kola koja ih voze; ne kupuju skupe poklone sponzorušama; ne donose im vijagru iz inostranstva. Ne šalju košulje u London da im se izvezu inicijali”.

Primjera ima još, poput Vesne Adamović, predsjednice Aktiva žena SDS za koju nema mjesta u vrhu stranke. Ni na funkcijama… Možda će upravo njih Petrović pozvati u Predsjedništvo SDS.

Prihvati notifikacije