Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOJEM VIŠKOVIĆU I PETROVIĆU VJEROVATI Priča o poskupljenju struje potpuno zbunila građane (VIDEO)

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Da li će struja poskupiti ili su u pitanju samo medijski spinovi i zlonamjerna podmetanja opozicije, građanima nije ništa jasnije ni danas, nakon žustre rasprave na tu temu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Premijer Radovan Višković se tokom skupštinske rasprave svim silama trudio da opovrgne informacije o poskupljenju struje, navodeći da to „niko nije nikada rekao“, što je zbunilo mnoge, posebno one koji su samo par dana ranije slušali predsjednika Vlade koji je poručio da će „u narednom periodu električna energija poskupjeti u domaćinstvima u Srpskoj, ali ne za sve kategorije potrošača jednako“.

Poskupljenje struje je demantovao i generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović, koji takođe tvrdi da je riječ o spekulacijama.

– Siguran sam da na tržišne cijene za privredu, a kamoli za domaćinstva nećemo doći još niz godina. Spekulacije koje čujemo u medijima su zlonamjerne, a njima se bave ljudi koji nisu u struci, koji ne znaju da razlikuju višu i nižu tarifu, kako se formira cijena niti šta znači Regulatorna agencija za energetiku niti razvojna komponenta Elektroprivrede RS – rekao je danas Petrović.

Da priča o poskupljenju struje nije samo plod nečije mašte govore izjave koje su u proteklih 15 dana dali upravo Petrović i Višković.

Petrović: Veće cijene od naredne godine

Priču o poskupljenju struje prvi je pokrenuo Petrović 11. septembra gostujući na RTRS, kada je kazao „da će domaćinstva koja budu trošila više od 400 do 500 kilovata morati plaćati veću cijenu struje“.

– Svjesni smo da je ovakva cijena električne energije i dalje daleko ispod tržišnih principa. Mi ćemo u novom softveru za obračun električne energije, a nastojaćemo da to bude od januara, ali ako ne od januara onda sigurno polovinom naredne godine, da i dalje zadržimo povoljne cijene električne energije za domaćinstva koja troše manje kilovata. Na primjer do 400 ili 500 kilovata. A, domaćinstva koja budu trošila više, na primjer za grijanje, bazene, ili za neke druge svrhe, oni će morati plaćati veću struju. Postepeno ćemo je povećavati do tržišne – rekao je Petrović.

(Ovu izjavu možete čuti na 3'36”)

Višković: U narednom periodu skuplja struja

Nekoliko dana kasnije skuplju struju najavio je i sam Višković. On je kazao „da će u narednom periodu električna energija poskupjeti u domaćinstvima u Srpskoj, ali ne za sve kategorije potrošača jednako“.

Višković je naglasio da struja neće poskupjeti za građane koji je koriste za elementarne potrebe, dok će električnu energiju po tržišnoj cijeni plaćati oni koji je koriste za luksuz, na primjer, za zagrijavanje privatnih bazena.

– Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veća od 1.000 kilovata cijena biti tržišna – pojasnio je Višković, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije.

“Poskupljenje neće doći ubrzo”

Tri dana kasnije Višković je malo ublažio svoju izjavu navodeći da će „poskupljenja biti ali ne brzo, jer je potrebno da Elektroprivreda završi određene tehničke pripreme koje nisu nimalo jednostavne da bi došli do toga da cijena struje u Srpskoj bude određena onako kako je to uradila Srbija, odnosno da bude više grupa i tarifa“.

On je rekao da je valjda svima jasno da ne može neko ko ima samo osnovne kućanske aparate u domaćinstvu da plaća istu cijenu struje kao i onaj koji zagrijava bazen veličine 100 puta 50 metara, a ako opozicija ili pojedini mediji misle da je to korektno, onda se zaista nema o čemu pričati.

– U Srpskoj će biti, kada za to dođe vrijeme, različite tarife. Cijena struje neće poskupjeti za one građane koji budu koristili električnu energiju za osnovne potrebe u domaćinstvu. Biće i druga grupa potrošača za koje će cijena struje biti malo veća i treća grupa ili tarifa za potrošače koji koriste električnu energiju za luksuz. Ti će plaćati tržišnu cijenu – naglasio je Višković.

On je upitao zašto da Srpska robu kao što je električna energija i koja se može prodati na evropskom tržištu po znatno većim cijenama, daje nekom pojedincu da je koristi za svoj luksuz po cijenama koje nema niko u regionu ni u svijetu.

– Znači, za sada nema poskupljenja struje, ali idemo u tom pravcu i biće sistem cijena kao u Srbiji koji je na snazi već deset godina. Uradićemo isto kao i Srbija, a o terminu kada će biti veće cijene struje govorićemo kad dođe vrijeme – rekao je predsjednik Vlade Srpske novinarima u Kotor Varošu.

“Apsolutna laž”

Višković je međutim danas potpuno demantovao ove izjave ustvrdivši da „priča o poskupljenju električne energije predstavlja apsolutnu laž“.

Današnje izjave premijera i generalnog direktora „Elektroprivrede RS“ da do poskupljenja struje u domaćinstvima neće doći vjerovatno je obradovala građane. Ostaje samo upitno kojim izjavama vjerovati – ovim što su dali danas ili onima od prije nekoliko dana?

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO