Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kojić: Institut za nestale BiH od početka rada bio u funkciji samo nestalih Bošnjaka

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocijenio je da je Institut za nestale BiH od početka rada bio u funkciji samo nestalih Bošnjaka u potpunosti zanemarujući proces traženja nestalih Srba, te da je proces traženja nestalih daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija.

– Takvo stanje je neodrživo jer se ne ispunjavaju osnovni moralni principi, a to je da je ovo, prije svega, humano i humanitarno pitanje i da je na prvom mjestu to da porodice pronađu svoje nestale, a tek onda dolaze krivičnopravna pitanja i ostalo – rekao je Kojić za današnji Glas Srpske.

Nažalost, dodao je on, blokade od političkog Sarajeva i kočenje u formiranju legitimne vlasti na nivou BiH u potpunosti je stopiralo i proces traženja nestalih.

Prema njegovim riječima, zastoj koji traje godinama samo je potvrda da ne postoji volja Bošnjaka da instutut radi nepristrasno i profesionalno.

– Upravo zato smo nagovijestili da ćemo sa formiranjem nove vlasti na nivou BiH, jer to u ovom trenutku nije sprovodivo, te u saradnji sa nevladinim organizacijama pokrenuti inicijativu za vraćanje nadležnosti. Svi statistički podaci govore da je taj proces daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija – istakao je Kojić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO