Politika

Kojić poručio: Kazne za zločin neadekvatne, očekujem i druge procese za "Silos" i ostale logore

 Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić nezadovoljan je visinom ukupno izrečene kazne od 42 godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u logoru "Silos" i drugim objektima na području sarajevske opštine Hadžići.

Kojić poručio: Kazne za zločin neadekvatne, očekujem i druge procese za "Silos" i ostale logore
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Ova kazna treba da bude samo početak utvrđivanja istine u pravosudnim institucijama BiH o golgoti kroz koju su prošli Srbi u Sarajevu. Očekujem, ne samo i druge procese za `Silos`, već i za druga mjesta zatočenja u kojima će na optuženičku klupu sjesti i oni koji su u to vrijeme obavljali i najviše funkcije u sistemu vlasti takozvane `Republike BiH` – rekao je Kojić Srni.

Kojić je napomenuo da kazne zatvora nisu adekvatne i nisu dovoljna satisfakcija za stravična mučenja, troture i zlostavljanja kroz koja su Srbi prošli tokom ratnih godina.

– Važno je da je konačno potvrđeno da je `Silos` bio logor za Srbe, jedan od brojnih logora na području Sarajeva – istakao je Kojić.

On je podsjetio da je Međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u svom izvještaju navela da je od 1992. do 1995. godine na hiljade Srba zatvoreno bez jasnog povoda, a zatvorenici su pretrpjeli najteže nasilje u zatvoru, odnosno mjestima zatočenja, isključivo samo zbog svoje nacionalnosti.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, jedan od specifičnih aspekata ove kapmanje terora bila je stvaranje ogromne mreže privatnih zatvora u kojima su počinjena najgora zlodjela mučenja i grupna silovanja.

– Međunarodna komisija uspostavila je spisak od 211 logora i mjesta zatočenja za Srbe. U Sarajevu je ubijeno oko 3.000 srpskih civila, dok ih je 1.700 teško ranjeno. Dvije trećine mrtih i ranjenih Srba nije bila u vezi sa ratnim dejstvima, već sa zločinačkim djelima – zaključio je Kojić.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Fadilu Čoviću i još šestorici optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići, te ih osudilo na ukupno 42 godine zatvora

Prihvati notifikacije